A brit miniszterelnök szerint korán felismerték III. Károly daganatos betegségét

2024. február 6. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Korán felismerték III. Károly brit uralkodó rákbetegségét – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök kedden a BBC Radio 5 Live-nak adott nyilatkozatában. Hozzátette, megdöbbent és szomorú volt, amikor értesült a király betegségéről. „Minden gondolatunk vele és a családjával van. Mindannyian imádkozunk a király teljes gyógyulásáért. Szerencsére ezt a betegséget korán diagnosztizálták” – mondta Sunak.

Arra a kérdésre, hogy III. Károly betegsége milyen hatással lesz a brit kormány mindennapi működésére, Sunak azt válaszolta, hogy az ország irányítása a szokásos módon folytatódik. Rendszeres kapcsolatban áll a királlyal, és ez ezután is így lesz – mondta Sunak, aki korábban azt írta az X-en, nincs kétsége afelől, hogy a király hamarosan újra egészséges lesz.

„A legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy a rákot a lehető legkorábban felismerjük” – mondta a brit miniszterelnök, hozzátéve, hogy prioritásként kell kezelni a kórházakon kívüli rákdiagnosztikai központok kiépítését, ahol különböző vizsgálatokat végezhetnek el a daganatos betegeken. Elmondása szerint Nagy-Britannia-szerte már több mint száz ilyen központ működik.

A Buckingham-palota hétfő este hozta nyilvánosságra, hogy a 75 éves III. Károly királynál rákot diagnosztizáltak, és megkezdték az azonnali kezelését. A királyi család azt nem közölte, hogy milyen típusú rákról van szó. A palota szerint a daganatot a király közelmúltbeli, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatti kórházi kezelése során állapították meg. Az orvosok azt tanácsolták Károlynak, hogy halassza el a nyilvános szerepléssel járó feladatait, de az állami feladatokat továbbra is ellátja, és hetente találkozik a miniszterelnökkel.

A királyi udvar közleménye szerint III. Károly „teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a hivatalos teendőihez”.

III. Károly 2022 szeptemberében lépett a trónra anyja, II. Erzsébet halála után, majd 2023 májusában koronázták meg hivatalosan, melyet a helyszínről tudósítottunk. III. Károly portréját itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!