Rákbeteg III. Károly brit király

2024. február 5. – 19:10

Rákbeteg III. Károly brit király
III. Károly január 29-én elhagyja a kórházat, ahol prosztatagondokkal kezelték – Fotó: Hollie Adams / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rákot diagnosztizáltak III. Károly brit királynál, írja a BBC. A kezeléseket hétfőn kezdte meg. A 75 éves uralkodó a kezelések idejére lemondta nyilvános megjelenéseit, államfői teendőit azonban továbbra is ellátja.

A brit királyi udvar hétfő este kiadott közleménye szerint a daganatos betegséget januári prosztataműtétje során fedezték fel a királynál, de leszögezték, hogy nem prosztatarákról van szó. Arról azonban nem osztottak meg információt, hogy pontosan milyen daganattal küzd III. Károly, és mi a prognózis.

A kezelés idejére a király orvosai tanácsára kénytelen lemondania nyilvános programjait. Az uralkodói család többi tagja fogja majd helyettesíteni ezeken az eseményeken.

III. Károly utoljára vasárnap mutatkozott a nyilvánosság előtt sandringhami birtokán, egy istentisztelet után. Ugyan nyilvános megjelenéseit le kell mondania, a közlemény szerint alkotmányos teendőit továbbra is ellátja majd államfőként.

A királyi udvar közleménye szerint III. Károly „teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a hivatalos teendőihez”.

A közlemény szerint az uralkodó azért döntött a diagnózis nyilvánosságra hozatala mellett, mert meg akarta előzni a találgatásokat. III. Károly azt is reméli, hogy diagnózisának nyilvánosságra hozatala együttérzést fog ébreszteni az emberekben azokkal, akik rákban szenvednek szerte a világban.

A BBC értesülései szerint III. Károly mindkét fiával, Vilmos és Harry herceggel is személyesen közölte a hírt. Az Egyesült Államokban élő Harry herceg telefonon beszélt a királlyal, és a következő napokban az Egyesült Királyságba utazik.

A brit uralkodó másfél héttel ezelőtt esett át korrekciós beavatkozáson prosztatamegnagyobbodás miatt egy londoni magánklinikán. Eközben fedezték fel nála a daganatot.

III. Károly 2022 szeptemberében lépett a trónra anyja, II. Erzsébet halála után, majd 2023 májusában koronázták meg hivatalosan, melyet a helyszínről tudósítottunk. III. Károly portréját itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!