Orbán sajtófőnöke stratégiai nyugalmat javasol, Varga Judit szerint a magyar kormányfő jó vezető lenne az Európai Tanács élén

Másolás

Vágólapra másolva

„Stratégiai nyugalmat javaslunk az ügyben” – reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az atv.hu kérdésére azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor kormányfőnek megvan rá az esélye, hogy az Európai Tanács elnöke legyen.

Az ügy előzménye, hogy Charles Michel, az Európai Tanács jelenlegi elnöke bejelentette, hogy indul a júniusi európai parlamenti választásokon. Ha megválasztják, akkor más vezetőt kell találni a testület élére, ha pedig ez nem sikerül időben, akkor az Európai Uniós soros elnökségét betöltő ország vezetője lesz a szervezet elnöke, aki abban a mintegy fél évben épp a magyar kormányfő, Orbán Viktor lesz.

Varga Judit Facebook-posztjában arról írt, hogy „felüdülve olvasta a brüsszeli mainstream média rettegését” Orbán lehetséges esélyeiről. „Különös a brüsszeli buborék aggódása… Vajon attól félnek, hogy valaki végre tényleg vezetné Európát?” – írta.

Többen is kifejezték nemtetszésüket Orbán esélyességével kapcsolatban és Michel kapott hideget-meleget az indulása bejelentésekor. Sophie in’t Veld holland liberális EP-képviselő egyenesen azzal vádolta meg, hogy az kapitányként a vihar kellős közepén hagyja el a hajót. Katarina Barley, az EP alelnöke azt mondta, hogy ilyen abszurd helyzetet kitalálni se lehetne. Rajtuk kívül több jogász és politológus professzor is kritikával illette Michelt, amiért a személyes céljait nézi az európai intézmények védelme helyett.

Alexander De Croo belga miniszterelnök viszont támogatását fejezte ki Michel döntésével kapcsolatban.

„Ezt teszik a politikusok: részt vesznek a választásokon. Így működik a demokrácia”

– mondta az MTI szerint. Szerinte a demokrácia megvalósításának módja Európában a választásokon való részvétel. Arról, hogy Charles Michel lemondása esetén az új elnök megválasztásáig ki töltené be ideiglenesen a posztot, a belga miniszterelnök azt mondta: „lesz idő” megoldást találni.

Charles Michel is arról beszélt, hogy sok eszköz van annak megkerülésére, hogy Orbán legyen a Európai Tanács vezetője – már ha megvan rá a politikai akarat. Például az, hogy időben találnak a helyére egy utódot. A Hvg360 szerint szóba jöhet erre a pozícióra Mark Rutte, a távozó holland kormányfő, valamint az olasz Draghi, az Európai Központi Bank korábbi első embere, de szóba került Xavier Bettel volt luxemburgi miniszterelnök is.

Ahogy a Szabad Európa is írja, a tagállami vezetők egyszerű többséggel akár másra is bízhatják a feladatot. A lap szerint így már kevés az esély arra, hogy Orbán kerülne az elnöki székbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!