Az amerikai kormány szerint nincs összhangban a szuverenitásvédelmi törvény a demokráciával

2023. december 21. – 06:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez az új törvény nincs összhangban a demokráciáról, az egyéni szabadságjogokról és a jogállamiságról vallott közös értékekkel” – írja a múlt héten elfogadott szuverenitásvédelmi törvényről az Egyesült Államok külügyminisztériuma, miután Novák Katalin aláírta, és kihirdette az új jogszabályt.

Matthew Miller szóvivő közleménye szerint az USA-t aggasztja a törvény, amely szerintük „drákói eszközökkel ruházza fel a magyar kormányt”, hogy megfélemlítse és megbüntesse azokat, akik nem értenek egyet a kormánypárt nézeteivel. A februártól felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal az amerikai külügyminisztérium szerint magyar állampolgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket bírósági felügyelet nélkül vizsgálhat, még akkor is, ha ezek a szervezetek valójában nem álltak kapcsolatban külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel, illetve nem kaptak támogatást azoktól.

„Ez nem egy »külföldiügynök-törvény«” – írta David Pressman, az USA budapesti nagykövete is Facebookon. „Ez az újonnan létrehozott állami szerv korlátlan jogkörrel rendelkezik a magyarok vizsgálat alá vonására, magánjellegű irataik bekérésére, illetve a magyar hírszerző apparátus szolgálatainak igénybevételére – mindezt úgy, hogy a célba vett személyeknek semmiféle jogorvoslati vagy bírói ellenőrzési lehetőség nem áll rendelkezésére”.

Az Országgyűlés múlt héten fogadta el a több pontján is szabadon értelmezhető szuverenitásvédelmi törvényt. A törvény értelmében február 1-jétől egy új hatóság áll fel, a Szuverenitásvédelmi Hivatal lényegében bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Hogy mi számít pontosan veszélyeztetésnek, az kérdéses, de azt is tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhat majd az új hatóság.

A kedden elfogadott törvény ellen a független szerkesztőségek (köztük a Telex), és civil szervezetek is tiltakoztak. Korábban az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérte a kormánypártoktól, hogy ne fogadják el a szuverenitásvédelmi törvényt, az ellenzék saját javaslatot nyújtott be helyette, David Pressman amerikai nagykövet pedig az orosz ügynöktörvényhez hasonlította az új jogszabályt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!