Civil szervezetek a szuverenitásvédelmi törvényről: Nem más, mint titkosszolgálati eszközökre épülő politikai propagandaprojekt

2023. december 13. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Civil szervezetek közös nyilatkozatban jelentették be, hogy „a parlament által elfogadott önkénytörvény végső változatát is elutasítják”. A nyilatkozatot a Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a TASZ és a Transparency International Magyarország írta alá.

„Ezt a törvényt nem lett volna szabad elfogadni, mert az nincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel. A szervezetek emlékeztetnek arra, hogy a jogsértés ellen úgy tudunk leghatékonyabban fellépni, ha nem ijedünk meg és végezzük tovább a munkánkat.

Az alulírott szervezetek segítséget kínálnak azoknak a civil szervezeteknek, közéleti kérdésekben véleményt mondó polgároknak és médiaszereplőknek, akiket a törvény alapján vegzálni kezdenek” – áll a közleményben.

Az Országgyűlés kedd este fogadta el a több pontján is szabadon értelmezhető szuverenitásvédelmi törvényt. A javaslatot 141 képviselő támogatta, 50-en szavaztak ellene, a Fidesz–KDNP képviselői mellett a Mi Hazánk frakciója is igent nyomott. Atörvény értelmében február 1-jétől egy új hatóság áll fel, a Szuverenitásvédelmi Hivatal lényegében bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Hogy mi számít pontosan veszélyeztetésnek, az kérdéses, de azt is tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhat majd az új hatóság. A törvényben megfogalmazott „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” a jogalkotó kénye-kedve szerint értelmezheti majd.

„A most elfogadott jogszabály nem felel meg a demokratikus jogállam kritériumainak, és a felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal nem jogállami hatóság, önkényes eljárása ellen nem lehet bírósághoz fordulni. Az önkénytörvény nem más, mint titkosszolgálati eszközökre épülő politikai propagandaprojekt, ellene pedig két eszközünk van: példát mutatni azzal, hogy nem hajlunk meg az önkénynek, valamint szolidárisan együttműködünk a szövetségeseinkkel. Mert a hatalom éppen azt akarja elérni, hogy egyedül maradjunk a félelmeinkkel. De láttunk már ilyet. Ahogy a korábbi, a még független civilek és kritikus állampolgárok megfélemlítésére hozott törvények, az önkénytörvény sem állja majd ki a próbát és el fog bukni. Mi pedig minden lehetséges eszközt megragadunk: jogi úton is fellépünk a törvény ellen és támogatást, segítséget nyújtunk a célba vett civil közösségeknek, aktivistáknak és médiaszereplőknek” – írják a civil szervezetek.

A szervezetek „A demokrácia nem veszélyezteti Magyarország szuverenitását” néven tiltakozó kampányt is indítottak, ehhez eddig több mint 130 civil szervezet és közel 13 ezer magánszemély csatlakozott.

A szuverenitásvédelmi törvény arra is alkalmas, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse, akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját. A törvény elfogadása után független lapok – köztük a Telex – szintén közös nyilatkozatban közölték, hogy a „minden adatot begyűjtő, bárkit kikérdező, akárki ellen bevethető” hivatal létrehozása ellenére a független média szerkesztőségei nem fognak változtatni a működési elveiken és gyakorlatukon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!