Novák Katalin kihirdette a szuverenitásvédelmi törvényt, megakasztotta Lázár kastély-örökbefogadási programját

2023. december 20. – 19:59

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök kihirdetésre méltónak nyilvánította a decemberben elfogadott, ún. „szuverenitásvédelmi” törvényt, de vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte a „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvényt, azaz a Lázár János építési és közlekedési miniszter portfóliójához tartozó kastély-örökbefogadási programot.

Minderről a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága tájékoztatta szerda kora este az MTI-t. A köztársasági elnök hivatala azt is elárulta, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban itthonról és külföldről egyaránt több megkeresés is érkezett a köztársasági elnökhöz. A közlemény szerint

a külföldről kapott üzenetek igazolják az Országgyűlés által kitűzött cél helyességét: szükség van a nemzeti önazonosságunk, szuverenitásunk védelmére.

Novák Katalin annak ellenére rendelte el a szuverenitásvédelmi törvény kihirdetését, hogy annak indoklásában elismerte, „a törvény megfogalmazásait ugyanakkor sokan kritikával illették”. Közleményében deklarálja, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal akkor tölti be megfelelően az Alaptörvényben meghatározott küldetését, ha tevékenysége nem érinti a sajtószabadságot, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát (ahogy azt részleteibe menően kimutattuk, a hivatal tevékenysége pont ezen alapjogokba mászik bele).

Az államfő ugyanakkor az Alkotmánybírósághoz küldte a kastély-örökbefogadási programról szóló törvényt, amit azzal indokolt, hogy

noha az állami kastélyok „örökbefogadására” vonatkozó koncepció támogatható, a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna.

Ahogy azt megírtuk, az államfő 2023 júliusában a szintén Lázár János égisze alatt kidolgozott és elfogadott építési törvényt is az Alkotmánybírósághoz küldte, mivel szerinte a törvény felhatalmazza a minisztert, hogy rendeletben felülírhassa a rá vonatkozó sarkalatos törvényt (azaz felrúgja a jogszabályi hierarchiát).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!