Kihirdetés helyett az Alkotmánybírósághoz küldi Novák Katalin Lázár építési törvényét

2023. július 13. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Előzetes normakontroll eljárást indítványozott Novák Katalin köztársasági elnök a nemrég elfogadott építési törvényről – szúrtuk ki az Alkotmánybíróság honlapján. Ez azt jelenti, hogy kihirdetés előtt az Alkotmánybíróság megvizsgálja, a törvény összhangban van-e az Alaptörvénnyel. Ha nincs, akkor a törvényt nem lehet kihirdetni.

Novák indítványa szerint „a törvény az állami építési beruházások rendjére vonatkozó, részletes és átfogó szabályokat állapít meg, e szabályok egy részét egyúttal sarkalatos rendelkezésként rögzíti. A törvény ugyanakkor a sérelmezett rendelkezéseiben saját szabályaitól enged eltérést, akár miniszteri rendelettel. A köztársasági elnök álláspontja szerint a törvénynél alacsonyabb szintű jogszabálynak minősülő miniszteri rendeletben való, érdemi keretek nélküli eltérés lehetősége kiüresíti a törvényi, illetve részben sarkalatos törvényi szabályozást, sérti a normahierarchiát.”

Nováknak magyarul azzal van problémája, hogy a törvény felhatalmazza a minisztert, hogy rendeletben felülírhassa a rá vonatkozó sarkalatos törvényt. A döntés nyilvánosságra kerülése után nem sokkal Lázár János is reagált, Facebook-oldalán azt írta:

„Több mint egy éve dolgozunk a törvényen – ez idő alatt próbálták azt jogi, politikai vagy éppen üzleti megfontolásból gáncsolni. Még ha ezek akár egyszerre is történnek, akkor is úgy gondolom – ahogy az új szabályozás elkészítésében közreműködő szakma is –, hogy jó törvényt alkottunk. Az volt a célunk – és ebből nem engedünk –, hogy a jövőben, ha közpénzből készül egy beruházás, az magyarok által létrehozott alapanyagból épüljön és a magyarok munkájából végre magyarok haszna lehessen.

A köztársasági elnök asszony döntésével remélem, hogy a szakmai, majd társadalmi egyeztetések sikere után az előzetes normakontroll is tovább erősíti majd a törvényt. Várom az Alkotmánybíróság döntését, miközben tudom, hogy egy, a hazai érdekeket védő törvényt alkottunk.”

Lázár János a 2022-es választások után lett építési miniszter, akkor jelentette be, hogy alapjaiban megváltoztatják a közbeszerzések és a beruházások rendszerét, aminek az csúcsán mostantól az építési miniszter, azaz ő maga lesz. A törvényjavaslaton sokáig dolgoztak, azt végül július 4-én fogadta el a parlament. Arról, hogy egész pontosan hogyan működik majd a törvény, ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!