Lázár János: Kastély-örökbefogadási programot indít a kormány

2023. december 17. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

A keszthelyi Fenékpuszta majorság mintegy 3 milliárd forintos felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram. A kormány a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter vasárnap a Fenékpuszta majorság fejlesztésének átadásán az MTI beszámolója szerint.

Az épületegyüttesek egy részét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re bíznák, az állami vállalat feladata lenne a kastélyok későbbi hasznosítása. Az épületek egy másik részét az állam szeretné továbbra is működtetni a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével és szervezésével. Ebbe a kategóriába tartozik például a keszthelyi Festetics-kastély, a Fenékpuszta majorság, a nagycenki Széchenyi-kastély, a geszti Tisza-kastély és a fertődi Esterházy-kastély.
Ezek az épületegyüttesek Lázár szerint a nemzeti örökség és a magyar történelem szempontjából kiemelt jelentőségűek a történelmi szerepük vagy az építészeti minőségük miatt.

A harmadik résznél a kormány kastély-örökbefogadási programot indít azzal, hogy

„nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe”

– ismertette az építési és közlekedési miniszter.

A programnak kettős célja van Lázár János szerint. Az örökbefogadónak gondoskodnia kell arról, hogy minden magyar ember hozzáférjen ezekhez az épületekhez, másrészt az örökbefogadó felelőssége, hogy „nevelgesse ezeket az épületeket, vagyis az eredményéből és a profitból jelentős összegek elköltésére” biztosít a kormány lehetőséget. „Ezeket a magyar, általunk is sikeressé tett vállalatokat arra biztatjuk, hogy a profitot ne csak osztalék formájában juttassák a részvényeseknek, hanem a köz javára vállaljanak felelősséget ezen régi épületek sorsát illetően. Ez tulajdonképpen a Nemzeti Kastély és Várprogram folytatása” – tette hozzá.

Az Országgyűlés kedden szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely megalapozza az új kormányzati programot. Az új törvény lehetőséget teremt arra, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat és kúriákat.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium törvényjavaslata szerint bármely természetes vagy jogi személy kérhet magának egy kastélyt, kúriát, lehet a tulajdonosa vagy a vagyonkezelője. Cserébe vállalnia kell a kastély vagy kúria fenntartását, és 99 évig nem adhatja el az épületet. Az addigi közfeladatokat meg kell tartani, kötelező lesz például a múzeumokat, kerteket nyitva tartani a látogatók előtt.

„A magyar állam ugyan tulajdonosa a műemlék épületeknek, de nem jó gazdája” – ezzel indokolta Lázár János a Telex podcastjában a javaslatot. A jogszabály korábbi tervezetében felsoroltak tizenkét kastélyt, amit ingyenesen magánkézbe adnának, az Országgyűlésnek benyújtott javaslatban viszont már általánosságban fogalmaztak a műemlékekről. „A törvényjavaslat a nemzeti örökséget nem kisebbíti, hanem gyarapítja. Értékeit megőrzi, de e fontos közcél teljesítésében immár a magántőke részvételét is lehetővé teszi, ösztönzi és szigorúan szabályozza” – áll a javaslatban.

A törvény ellen a Momentum országos kastélymentő akciót hirdetett a nyáron, több kastélynál is tüntettek a privatizáció ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!