Ételmaradékokból írtak segélykérő üzeneteket a tévedésből lelőtt izraeli túszok

2023. december 18. – 08:48

frissítve

Ételmaradékokból írtak segélykérő üzeneteket a tévedésből lelőtt izraeli túszok
Izraeli katonák a hamász elleni szárazföldi offenzíva közben Gázában – Fotó: IDF / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael a háború kezdete óta először engedélyezte kereskedelmi áruk bevitelét a Gázai övezetbe szombaton, közölte az amerikai külügyminisztérium.

A döntést jelentős amerikai nyomásra fogadta el Izrael, az ország hivatalosan be sem jelentette azt. Vasárnap azonban megnyílt a Kerem Salom átkelő, így a háború kezdete óta először érkezhettek segélyszállítmányok a Gázai övezetbe közvetlenül Izraelből. A nyitás miatt – a november végi hétnapos tűzszünet óta először – közel 200 teherautó juthatott be a Gázai övezetbe.

A szombaton beérkezett kereskedelmi árukat – többnyire élelmiszereket – a Rafahi átkelőn keresztül szállították, közölte Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Hétfőn még több kereskedelmi áru érkezhet az övezetbe.

A Hamász terrorcsoport egy új videót tett közzé, amelyen három izraeli túsz látható. Az felvételen az egyik megszólaló férfi a 79 éves Chaim Peri, őt a Hamász október 7-én rabolta el a Nir Oz-i kibucban található otthonából. Chaim Peri ötgyermekes családapa, 13 unokával. Az egyik elengedett túsz – Peri szomszédja – szabadulásakor azt mondta, hogy a férfi jó állapotban volt, fia szerint azonban szívgyógyszereket kell szednie.

A másik két túsz, a 84 éves Amiram Cooper és a 80 éves Yoram Metzger szintén ennek a kibucnak lakói. Coopert ugyanabban a pincehelyiségben tartják fogva, ahonnan október 23-án felesége szabadulhatott, míg Metzger feleségét november 28-án engedték szabadon. Hogy a Hamász mikor rögzítette a videót, nem lehet tudni.

Jelenleg nem várható megállapodás sem a Gázában folyó harcok szüneteltetéséről, sem további túszok szabadon bocsátásáról, mondta hétfőn John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Kirby szerint ugyanakkor az Egyesült Államok folyamatosan dolgozik az ügyön, William Burns CIA-főnök jelenleg Varsóban tárgyal izraeli és katari kollégáival, valamint a kérdéssel foglalkozott Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is, amikor a múlt héten Izraelben járt.

Négy palesztin meghalt hétfőn a ciszjordániai Tubásztól délre fekvő Faraa menekülttáborban egy izraeli katonai rajtaütésben – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. Az állításokat független hírforrás egyelőre nem tudta ellenőrizni.

(Guardian)

A „romló biztonsági helyzetet” miatt átmenetileg szünetelteti a Vörös-tengeri szállítmányozást a BP. Az olajipari vállalat a Maersk hajózási óriások, a svájci székhelyű MSC és a francia CMA CGM csoport hasonló lépésit követve hozta meg a döntést.

„Embereink és a megbízásunkban dolgozók biztonsága a BP prioritása. A Vörös-tengeren a hajózás biztonsági helyzetének romlása miatt a BP úgy döntött, hogy ideiglenesen szünetelteti a Vörös-tengeren áthaladó összes tranzitforgalmat” -írta a cég.

Az Evergreen konténerszállító vállalat is megerősítette, hogy a biztonsági kockázatra hivatkozva további értesítésig ideiglenesen felfüggesztette az import- és exportszolgáltatásokat Izraelben. A Szuezi-csatornánál pénteken kezdték szüneteltetni a forgalmat, miután az Irán által támogatott jemeni Houthi fegyveresek támadásokat intéztek hajók ellen a Vörös-tengeren.

A fegyveres csoport olyan hajókat vesz célba, amelyekről úgy véli, hogy Izraelbe tartanak, vagy onnan indulnak. A hónap elején három kereskedelmi hajót találtak el ballisztikus rakétákkal.

(Sky News)

Irán megerősítette, hogy a benzinkutaknál jelenleg is tartó országos fennakadást kibertámadás okozta. A támadásért egy Izraelhez köthető hekkercsoport, a „Gonjeshke Darande” vagy „Predatory Sparrow” (azaz „Ragadozó Veréb”) vállalta a felelősséget.

Hétfőn Irán benzinkútjainak mintegy 70 százalékán szakadt meg a szolgáltatás. A minisztérium 3800 benzinkutat felügyel. Az iráni médiában először „szoftverproblémákra” hivatkoztak, később viszont beismerték, hogy támadás állhat a leállás hátterében. Az iráni energiaügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy üzemanyaghiány nem állt fenn, de arra kérték az autósokat, ha tehetik, egy ideig kerüljék el a benzinkutakat.

A kiberbiztonságért felelős iráni polgári védelmi ügynökség közölte, hogy még mindig vizsgálja a leállás lehetséges okait. Izrael nem reagált az incidensre.

„Ezt a kibertámadást ellenőrzött módon hajtottuk végre, hogy elkerüljük a sürgősségi szolgálatoknak okozott esetleges károkat” – áll a Gonjeshke Darande Teelgramon közzétett közleményében.

A hekkercsoport nem először vette célba az iráni infrastruktúrát, korábban is követett el kibertámadásokat benzinkutak, vasúti hálózatok és acélgyárak ellen.

(Reuters)

Ötmillió izraeli új sékellel (közel félmilliárd forinttal) megpakolt bőröndöket találtak izraeli katonák a Hamász terrorszervezet egyik magas rangú tagjának házában, Dzsabália térségében, Gáza északi részén – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az X-en.

A nagy összegű készpénz mellett fegyvereket is találtak a házban.

A Hamász tisztviselői szerint a Gáza északi részén fekvő Dzsabália menekülttáborban végrehajtott izraeli légicsapások halálos áldozatainak száma 110-re emelkedett.

A Hamász gázai tisztségviselői szerint a vasárnapi csapások egy lakótömböt értek, sokan meghaltak és legalább 50 embert temettek maguk alá a romok.

Az izraeli hadsereg egyelőre csak annyit közölt, tevékenykedik a térségben, és terrorista infrastruktúrákat vesz célba. A dzsabáliai légicsapásról nem közöltek részleteket.

(BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közzétett egy képet egy fehér lepedőről, amire a pénteken tévedésből megölt izraeli túszok segélykérő üzeneteket („SOS” és „Segítség, három túsz”) írtak.

A három izraeli túszt egy Gázaváros egyik kerületében (ahol intenzív harcok folynak, és a Hamász terroristái rendszeresen civil ruházatban tevékenykednek) lőtték le az izraeli katonák. A három fiatal férfi az izraeli erők állásától nagyjából tíz méterre, egy közeli épületből előjőve bukkant fel pénteken, az egyikük kezében egy hosszú bot volt, amire egy fehér ruhadarabot kötöttek. Az egyik izraeli katona ennek ellenére azonnal terroristaként azonosította őket, és tüzet nyitott.

Ketten azonnal meghaltak, a harmadik megsebesült, és az épülethez húzódott vissza, ahonnan héberül kiáltott segítségért. A szakaszparancsnok ekkor azonnal elrendelte a tüzelés beszüntetését, ennek ellenére amikor újra előbukkant, a katonák rálőttek és megölték. Az IDF vizsgálatot indított az ügyben.

"Segítség, három túsz" olvasható héberül azon az anyagdarabon, amit az izraeli katonaság szerint abban a gázai épületen találtak, ahol három izraeli túsz bujkált – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
"Segítség, három túsz" olvasható héberül azon az anyagdarabon, amit az izraeli katonaság szerint abban a gázai épületen találtak, ahol három izraeli túsz bujkált – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Az IDF szerint a három fiatal férfi (a 22 éves Samer Talalka, a 28 éves Yotam Haim és a 26 éves Alon Shamriz), akiket október 7-én rabolt el Izraelből a Hamász, feltehően megszökött a terroristák fogságából, de az is lehet, hogy egyszerűen magukra hagyták őket. Az IDF szerint egy ideje az elhagyatott épületben húzhatták meg magukat.

(BBC)

Vasárnap este az izraeli légicsapások a jelentések szerint a Gáza északi részén található Dzsabália menekülttábor egyik tömbjét vették célba. Ebben – a helyi tudósítások szerint – három család lakott. A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a csapásban 90 ember halt meg. A helyiek szerint legalább ötvenen a romok alatt rekedtek.

Mivel a palesztin polgári védelem nem tud eljutni a területre, civilek próbálják kimenteni őket.

Az izraeli hadsereg két hete támadja a menekülttábort, ahol állítása szerint a Hamász terroristái bujkálnak. A tábort tankokkal is körbevették.

(BBC)

Hétfőn Izraelbe látogat Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy találkozzon az ország vezetésével, miközben egyre nagyobb a nemzetközi nyomás a gázai polgári áldozatok száma miatt. Az amerikai védelmi miniszter látogatása része lesz azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek arra ösztönöznék Izraelt, hogy a kiterjedt gázai hadműveletről térjen át a Hamász elleni célzottabb és korlátozottabb bevetésekre.

Austin várhatóan Katarba és Bahreinbe utazik tovább, hogy megbeszéléseket folytasson a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás biztonságának javításáról.

(BBC)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már hétfőn szavazhat arról a javaslatról, amely azt követeli, hogy Izrael és a Hamász tegye lehetővé a segélyek bejutását a Gázai övezetbe – szárazföldi, tengeri és légi útvonalakon keresztül –, és hozzon létre ENSZ-felügyeletet a humanitárius segélyszállítmányok ellenőrzésére.

Az Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Shalom átkelő vasárnap nyitotta meg kapuit a segélyszállító teherautók előtt, a háború kitörése óta először.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták szerint a Biztonsági Tanács határozattervezetének sorsa az Izraeli szövetséesének számító és vétójoggal rendelkező Egyesült Államok és a határozattervezet kidolgozó Egyesült Arab Emírségek közötti végső tárgyalásoktól függ.

Az újabb tűzszünetre és túszszabadításra vonatkozó remények szombaton felcsillantak, amikor egy forrás szerint Izrael kémfőnöke pénteken beszélt Katar miniszterelnökével, amely korábban már közvetített túszszabadításokat egyhetes tűzszünetért és palesztin foglyok szabadon bocsátásáért cserébe.

Segélyt szállító teherautók vátrakoznka az átvizsgálásra a Karem Shalom határállomásnál 2023. december 12-én – Fotó: COGAT / X / Reuters
Segélyt szállító teherautók vátrakoznka az átvizsgálásra a Karem Shalom határállomásnál 2023. december 12-én – Fotó: COGAT / X / Reuters

Egyiptomi biztonsági források szerint Izrael és a Hamász egyaránt nyitott lenne az újabb tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására, bár továbbra is nézeteltérések vannak a végrehajtás módját illetően. Ezt erősítette, hogy egy másik forrás szombaton azt állította, Izrael kémfőnöke ismét tárgyalt a katari miniszterelnökkel egy esetleges újab fogolycerével egybekötött tűzszünetről. Sami Abu Zuhri, a Hamász tisztviselője vasárnap közölte, hogy minden „olyan erőfeszítésre, amelynek célja az izraeli agresszió befejezése” nyitottak. Az izraeli hatóságok azonban kijelentették, hogy eltökéltek a további harcban, hogy felszámolják a Hamászt.

Az éjszaka folyamán újabb támadásokat indított az izraeli hadsereg a Gázai övezetben.

A Gázai övezet északi részén lévő Dzsabália menekülttábor elleni izraeli csapás vasárnap 90 palesztin életét oltotta ki – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Egy másik rakétatámadás a Hamász Aksza rádió szerit egy Shebab nevű család házát érte, a támadásban 24 ember vesztette életét, és többen a romok alatt rekedhettek.

A Gáza középső részén fekvő Deir al-Balahban egy támadásban 12 palesztin meghalt és több tucatnyi megsebesült. A déli Rafahban egy házra mért izraeli légicsapás következtében legalább négy ember meghalt – közölték a helyi egészségügyi szervezetek.

A Hamász által kontrollált gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint egy izraeli tankgránát csapódott be a kán-júniszi kórház szülészeti épületébe, és megölt egy 13 éves lányt.

Az izraeli kormány közölte, hogy az akciók militáns célpontok ellen irányultak, és rendkívüli intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a támadásokban ne sérüljenek meg civilek.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint közel 19 ezer palesztin halt meg október 7-e óta, amikor a Hamász fegyveresei az izraeli hatóságok szerint 1200 embert öltek meg, és 240 túszt ejtettek foglyul meglepetésszerű rajtaütésükben. Az izraeli hadsereg közlése szerint 126 izraeli katona halt meg eddig a harcokban.

Palesztin menekültek sátrai az egyiptomi határ közelében Rafahban – Fotó: Mohammed Zaanoun / Middle East images / AFP
Palesztin menekültek sátrai az egyiptomi határ közelében Rafahban – Fotó: Mohammed Zaanoun / Middle East images / AFP

Október 7-e óta a 2,3 millió gázai lakosság jelentős része kényszerült elhagyni az otthonát. Sokan rögtönzött szállásokon és menedékhelyeken élnek, tiszta víz és élelmiszer nélkül, és fertőző betegségek is veszélyeztetik őket.

A Human Rights Watch hétfőn közölte, hogy Izrael fegyverként használja az éhezést, szándékosan akadályozza a víz-, élelmiszer- és üzemanyag-szállítást, és mezőgazdasági területeket rombol le.

(Reuters)

A Hamász október 7-i támadása óta először jutott be segélyszállítmány a Kerem Salom-i határátkelőn keresztül. A palesztinokkal való polgári koordinációért felelős izraeli ügynökség, a COGAT szerint vasárnap összesen 201 teherautó lépett be a Gázai övezetbe, ebből 79 az Izrael déli részén található Kerem Salomnál. Az izraeli kormány amerikai nyomásra a múlt héten döntött arról, hogy ezt a határátkelőt is megnyitja a segélyszállítmányok számára. Így is a segélyszállítmányok mennyisége messze elmarad a háború kitörése előtt szinttől, amikor átlagosan napi 500 teherautó jutott be Gázába.

(CNN)

  • Az izraeli hadsereg megölt négy palesztin fegyverest Ciszjordániában.
  • Meghalt egy francia diplomata Gázában, miután Izrael csapást mért arra a házra, amiben menedéket keresett.
  • A WHO szerint Gáza legnagyobb kórházának sürgősségi osztálya maga a vérfürdő.
  • Már Izrael felől is bejuthatnak Gázába az ENSZ segélyszállítmányai.
  • Franciaország szerint azonnali tűzszünetre van szükség, Netanjahu viszont ellenzi ezt.
  • Gyerekszobából nyíló alagutat fedeztek fel az izraeli katonák Gáza északi részén.
  • Több százan vettek részt az izraeli katonák által véletlenül lelőtt túsz temetésén.
  • A Hamász csak a háború teljes leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról.
  • A volt izraeli miniszterelnök, Jaír Lapid lemondásra szólította fel Netanjahut.
  • Izrael szerint rábukkantak a Hamász eddigi legnagyobb alagútrendszerére.
  • Egy kiszabadult túsz szerint óriási veszélyt jelentene, ha katonákat küldenének az alagutakba.
  • A Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy egyoldalúan döntsön az elengedendő túszokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!