Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn szavazhat a humanitárius segélyszállítmányok ellenőrzéséről

2023. december 18. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már hétfőn szavazhat arról a javaslatról, amely azt követeli, hogy Izrael és a Hamász tegye lehetővé a segélyek bejutását a Gázai övezetbe – szárazföldi, tengeri és légi útvonalakon keresztül –, és hozzon létre ENSZ-felügyeletet a humanitárius segélyszállítmányok ellenőrzésére.

Az Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Shalom átkelő vasárnap nyitotta meg kapuit a segélyszállító teherautók előtt, a háború kitörése óta először.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták szerint a Biztonsági Tanács határozattervezetének sorsa az Izraeli szövetséesének számító és vétójoggal rendelkező Egyesült Államok és a határozattervezet kidolgozó Egyesült Arab Emírségek közötti végső tárgyalásoktól függ.

Az újabb tűzszünetre és túszszabadításra vonatkozó remények szombaton felcsillantak, amikor egy forrás szerint Izrael kémfőnöke pénteken beszélt Katar miniszterelnökével, amely korábban már közvetített túszszabadításokat egyhetes tűzszünetért és palesztin foglyok szabadon bocsátásáért cserébe.

Segélyt szállító teherautók vátrakoznka az átvizsgálásra a Karem Shalom határállomásnál 2023. december 12-én – Fotó: COGAT / X / Reuters
Segélyt szállító teherautók vátrakoznka az átvizsgálásra a Karem Shalom határállomásnál 2023. december 12-én – Fotó: COGAT / X / Reuters

Egyiptomi biztonsági források szerint Izrael és a Hamász egyaránt nyitott lenne az újabb tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására, bár továbbra is nézeteltérések vannak a végrehajtás módját illetően. Ezt erősítette, hogy egy másik forrás szombaton azt állította, Izrael kémfőnöke ismét tárgyalt a katari miniszterelnökkel egy esetleges újab fogolycerével egybekötött tűzszünetről. Sami Abu Zuhri, a Hamász tisztviselője vasárnap közölte, hogy minden „olyan erőfeszítésre, amelynek célja az izraeli agresszió befejezése” nyitottak. Az izraeli hatóságok azonban kijelentették, hogy eltökéltek a további harcban, hogy felszámolják a Hamászt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!