IDF: A tévedésből megölt izraeli túszok botra kötött fehér ruhát lengettek a kezükben

2023. december 16. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tisztségviselője szombaton közölte, hogy a három izraeli túszt egy olyan területen lőtték le tévedésből, ahol intenzív harcok folynak, a Hamász fegyveresei pedig rendszeresen civil ruházatban tevékenykednek és megtévesztő taktikát alkalmaznak. A tisztségviselő szerint a túszok botra erősített fehér ruhát tartottak a kezükben.

Az incidenssel kapcsolatos első vizsgálat megállapította, hogy a túszokra az izraeli hadviselési szabályokat megszegve lőttek a katonák.

Az áldozatokat a 22 éves Samer Talalka, a 28 éves Yotam Haim és a 26 éves Alon Shamriz néven azonosították.

A tisztségviselő elmondása szerint a három fiatal férfi az izraeli erők állásától nagyjából tíz méterre, egy közeli épületből előjőve bukkant fel, mindannyian ing nélkül voltak, és egy hosszú bot volt náluk, amire egy fehér ruhadarabot kötöttek. Az egyik izraeli katona ennek ellenére azonnal terroristaként azonosította őket, és tüzet nyitott. Ketten azonnal meghaltak, a harmadik megsebesült, és az épülethez húzódott vissza, ahonnan héberül kiáltott segítségért. A szakaszparancsnok ekkor azonnal elrendelte a tüzelés beszüntetését, ennek ellenére a katonák újra a harmadik férfira lőttek, és megölték. „Ez ellenkezett a harci szabályainkkal. A legmagasabb szinteken folyik a vizsgálat” – közölte az IDF tisztviselője.

Az IDF szerint feltételezhető, hogy a három túsz korábban megszökött a Hamász fogságából.

(Sky News, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!