Izraeli vezérkari főnök: Az IDF, és én, mint a vezetője, felelősek vagyunk a három izraeli túsz haláláért

2023. december 16. – 21:26

Másolás

Vágólapra másolva

Herzi Halevi szombat este először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy az IDF pénteken bejelentette, tévedésből megöltek három izraeli túszt a Shejaiya-i harcok során. Az incidensről az IDF mellett Benjamin Netanjahu is nyilatkozott és vizsgálat is indult az ügyben, amely azt már megállapította, hogy a túszokra az izraeli hadviselési szabályokat megszegve lőttek a katonák. Azt is lehetett tudni, hogy a túszok botra kötött fehér ruhát lengettek, egyikük pedig héberül kiáltott segítségért, mielőtt lelőtték volna.

Halevi azzal kezdte, hogy fájdalmas számára, ami történt, és kiemelte, hogy semmi sem fontosabb számukra, mint a túszok megmentése, de ebben az esetben kudarcot vallottak. Mint mondta, az IDF, és ő, mint a vezetője, felelősek azért ami történt, és mindent meg fognak tenni azért, hogy megakadályozzák az ilyen esetek újbóli előfordulását.

A vezérkari főnök azt is elmondta, hogy ha a lövéseket leadó katona fejével gondolkozik, akkor a több napnyi kemény harcok után, ahol civil ruhás terroristákkal is találkozik, természetesen minden fenyegetésre késznek kell lennie, és itt a másodperc töredéke alatt születő döntéstől függ az élet vagy a halál. A három túsz ugyanakkor mindent megtett, amit csak lehetett, hogy megértessék, nem jelentenek veszélyt, nem volt rajtuk ruha, hogy látszódjon, nem viselnek pokolgépet, és fehér ruhát lengettek.

Azt Halevi is hangsúlyozta, hogy a túszok lelövése szembement az előírásokkal, fehér zászlós, magukat megadó emberekre semmilyen esetben nem szabad lőni, de azt is hozzátette, hogy ez az incidens éles helyzetben, nyomás alatt történt. A vezérkari főnök elmondta, hogy az előzetes vizsgálat nyomán már új protokoll lépett életbe, amelyet minden szárazföldi egységhez eljuttattak. Végül arról is beszélt, hogy a harcok jelentik a túszok kiszabadításának kulcsát, így tovább folytatják a hadműveleteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!