Az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete szerint sosem látott szintre emelkedett Gázában az éhezés

2023. december 16. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

A New Statesmannek adott interjút pénteken Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) vezetője, aki többek közt arról is beszélt, hogy korábban sosem látott szinten van az éhezés Gázában. Erre a konfliktus kirobbanása óta többször is felhívták a figyelmet, a BBC helyszíni tudósítója már október végén arról számolt be, hogy vannak, akik órákat állnak sorba öt szelet kenyérért, Lazzarini szerint azonban korábban sosem jutott el odáig a helyzet, hogy effektíve éheztek volna az emberek.

Most viszont a saját szemével látta, hogy az emberek éheznek és tényleg folyamatosan beszélnek is az éhezésről, úgyhogy elmondása szerint nem lenne meglepve, ha az emberek elkezdenének éhen halni, vagy ha az éhezés, a betegségek és a legyengült immunrendszer egyszerre kezdené el megtizedelni a palesztinokat. Az UNRWA vezetője azt is hozzátette, hogy egyre gyakoribb a hasmenés és a májgyulladás, és a bőrbetegségek száma is nő a rossz higiénia miatt.

Lazzarini emellett arról is beszélt, hogy reálisnak tartja, hogy ha teljesen kilátástalanná válik a helyzet, a palesztinok tömegesen próbálnak majd meg átkelni Egyiptomba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!