Kiszabadult túsz: Ne küldjenek katonákat az alagutakba, ez óriási veszélyt jelentene rájuk és a túszokra is

2023. december 17. – 10:00

frissítve

Kiszabadult túsz: Ne küldjenek katonákat az alagutakba, ez óriási veszélyt jelentene rájuk és a túszokra is
Polgári védelmi csapatok keresési és mentési műveleteket végeznek a lerombolt épületek romjai alatt az izraeli légicsapás után a gázai Rafahban, 2023. december 17-én – Fotó: Abed Rahim Khatib / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az izraeli hadsereg megölt négy palesztin fegyverest Ciszjordániában.
  • Meghalt egy francia diplomata Gázában, miután Izrael csapást mért arra a házra, amiben menedéket keresett.
  • A WHO szerint Gáza legnagyobb kórházának sürgősségi osztálya maga a vérfürdő.
  • Már Izrael felől is bejuthatnak Gázába az ENSZ segélyszállítmányai.
  • Franciaország szerint azonnali tűzszünetre van szükség, Netanjahu viszont ellenzi ezt.
  • Gyerekszobából nyíló alagutat fedeztek fel az izraeli katonák Gáza északi részén.
  • Több százan vettek részt az izraeli katonák által véletlenül lelőtt túsz temetésén.
  • A Hamász csak a háború teljes leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról.
  • A volt izraeli miniszterelnök, Jaír Lapid lemondásra szólította fel Netanjahut.
  • Izrael szerint rábukkantak a Hamász eddigi legnagyobb alagútrendszerére.
  • Egy kiszabadult túsz szerint óriási veszélyt jelentene, ha katonákat küldenének az alagutakba.
  • A Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy egyoldalúan döntsön az elengedendő túszokról.

Izrael és a Hamász egyaránt nyitottak egy új tűzszüneti megállapodásra, amely során újabb izraeli túszokat bocsátanának szabadon, írta a Reuters egyiptomi forrásai alapján.

A források szerint Egyiptom és Katar a tárgyalások újraindításának feltételeként a segélyszállítmányok felgyorsítását és a Kerem Salom átkelőhely megnyitását szabná feltételül Izraelnek. A források szerint a Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy egyoldalúan döntsön az elengedendő túszok személyéről, valamint azt akarja, hogy az izraeli csapatok vonuljanak vissza az előre meghatározott vonalak mögé. Izrael elutasította ez utóbbi feltételt, és látni akarja a túszok listáját, mielőtt határoznának a tűzszünet időpontjáról és hosszáról.

Az izraeli 12-es tévécsatorna számolt be arról a tegnap esti megbeszélésről, amin Joáv Galant védelmi miniszter és Beni Ganz miniszter találkozott a szabadon engedett túszokkal, illetve a még mindig Gázában lévő túszok hozzátartozóival, írja a Times of Israel.

A résztvevők sürgették a minisztereket, hogy Izrael kezdeményezzen egy újabb megállapodást a túszok szabadon engedésével kapcsolatban. A csatorna idézi az egyik meg nem nevezett, szabadon engedett túszt, aki azt mondta a minisztereknek:

„Nincs időnk. Minden újabb eltelt nap rémisztő. Fogalmuk sincs, milyen szörnyetegekkel van dolgunk. Ha fenyegetve érzik magukat, akkor fel fogják használni a túszokat. Minket azzal ijesztgettek, hogy Izrael alkalmazni fogja a Hannibál-irányelvet a lakossággal szemben, ezért rettegtünk, amikor az IDF a környékünket bombázta. Néha olyan közel voltak a becsapódások, hogy könyörögtünk a terroristáknak, vigyenek le minket az épületből az alagutakba. És volt rá alkalom, hogy meg is tették.”

„Ne menjenek az alagutakba. Rengetegen vannak ott. Ez óriási veszélyt jelentene a katonákra és a túszokra is.”

Az IDF 2016-ban törölte a Hannibál-irányelvet, amely szerint az izraelieket túszul ejtő terroristákat mindenképp célba veszik, még akkor is, ha az akcióval a túszok megsérülését vagy akár életét is kockáztatják.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy felfedezte a Hamász eddigi legnagyobb alagútrendszerét a Gázai övezetben. A földalatti járat 50 méter mélyen, 4 kilométer hosszan húzódik, 400 méterre közelíti meg az erezi határátkelőt.

Izrael szerint az alagútrendszer kiépítése több millió dollárba kerülhetett, és évekig tarthatott az építése. A folyosók vízelvezető rendszerrel, árammal, világítással, szellőzéssel, csatornarendszerrel és kommunikációs hálózattal is rendelkeznek.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője azt nem pontosította, hogy a Hamász használta-e az alagutakat az október 7-i támadásához.

A volt izraeli miniszterelnök, Jaír Lapid ellenzéki vezető lemondásra szólította fel Netanjahut. „Olyan miniszterelnökünk van, aki elvesztette az emberek és a világ bizalmát, Netanjahu a jelenlegi helyzetben nem maradhat tovább miniszterelnök” – írta.

A Hamász csak az ellene folytatott izraeli háború teljes leállítása után tárgyal az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt túszokról – jelentette be a szervezet. A Hamász vasárnapi közleményében megismételte, hogy csak akkor folytat tárgyalásokat fogolycseréről, ha teljesen teljesítik minden feltételét. (MTI)


Több százan vettek részt Alon Shamriz temetésén. Shamrizt október 7-én a Hamász terroristái túszul ejtették, majd december 15-én – miután megszöktek a fogságból – az Izraeli Védelmi Erők katonái 2 másik izraeli tússzal együtt lelőtték. Mindhárman félmeztelenül, fehér zászlót lengetve közeledtek az izraeli katonák felé.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölték, hogy egy gyerekszobából nyíló alagutat fedeztek fel Gáza északi részén, amikor átvizsgáltak egy házat Dzsabáliában. Az alagút egyik bejárata egy gyerekágy alól nyílt. Az IDF állításak szerint a járatot a Hamász terroristái használták. Az alagút „beépített lépcsőket tartalmazott”, amiket az izraeli hadsereg műszaki erői megsemmisítettek – közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője, aki felvételeket is közzétett a felfedezésről.

(Sky News)

Catherine Colonna francia külügyminiszter kijelentette, hogy Franciaország szerint „azonnali tűzszünetre van szükség” az izraeli-gázai háborúban. Hozzátette, hogy a tűzszünet lehetővé tenné, hogy több humanitárius segély jusson el a Gázai övezetbe. Colonna beszélt a jemeni húszi lázadók által megtámadott hajókról is, mondván, hogy ezek „nem maradhatnak válasz nélkül”, és hogy „több megoldást is tanulmányoznak”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a növekvő nemzetközi nyomás ellenére megerősítette, hogy ellenzi a gázai tűzszünetet. Kitart amellett, hogy az izraeliek támogatják a gázai szárazföldi offenzíva folytatását.

(BBC)

Az ENSZ segélyszállító teherautói mától közvetlenül Izraelből hajthatnak be a Gázai övezet területére – közölte vasárnap a palesztinokkal való polgári koordinációért felelős izraeli ügynökség, a COGAT.

A COGAT azt írta az X-en (korábbi nevén Twitteren), hogy december 17-től az ENSZ segélyszállító teherautói biztonsági ellenőrzésen esnek át, és az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében közvetlenül a Kerem Shalom átkelőn keresztül hajthatnak be a Gázai övezetbe. „Ez növelni fogja a gázai lakossághoz eljuttatott humanitárius segélyek napi mennyiségét” – írták.

A jelentések szerint az első segélyszállító teherautók helyi idő szerint vasárnap kora délután hajtottak át az átkelőn. A COGAT azt közölte, hogy a blokád feloldása az Egyesült Államokkal kötött megállapodás betartása érdekében történt, hogy több segélyt juttassanak be. Eddig a Gázai övezetbe be- és kijutó emberek és segélyek mozgását szigorúan ellenőrizték, és csak Egyiptom felől, a rafahi határátkelőn keresztül engedélyezték a mozgást.

(BBC)

Vérfürdőnek nevezték az al-Sifa kórház – a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye – sürgősségi osztályát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai, akik szombaton részt vettek egy közös ENSZ-misszióban a helyszínen. A WHO közleményében azt írta, hogy az al-Sifa kórház „minimálisan működőképes”, és jelenleg csak néhány orvos és ápoló dolgozik ott. „A csapat a sürgősségi osztályt vérfürdőnek nevezte, ahol több száz sérült beteget helyeztek el. Percenként új betegek érkeznek, és a traumás sérülteket a folyosókon kell ellátni, korlátozott fájdalomcsillapítással vagy anélkül” – áll a közleményben. A WHO szerint a műtők és más fontos szolgáltatások még mindig nem működnek, mivel kevés az üzemanyag, az oxigén, az ellátmány és a szakszemélyzet, a súlyosan sérült betegeknek csak „alapvető trauma-stabilizációt” tudnak nyújtani.

A WHO szerint a kórházban lévő élelmiszer- és ivóvízhiány az egész Gázai övezetben tapasztalható szélesebb körű válságot tükrözi. Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg az al-Ahli Arab kórház az egyetlen, legalább részben működőképes kórház Gáza északi részén. „Az al-Sifa kórházat, amely a gázai egészségügyi rendszer egyik sarokköve, sürgősen helyre kell állítani, hogy ki tudja szolgálni a halál, a pusztítás, az éhezés és a betegségek körforgásában rekedt, ostromlott népet” – írta a WHO.

(Sky News)

A francia külügyminisztérium azt közölte, hogy egyik diplomatájuk meghalt, miután Izrael csapást mért a Gázai övezet déli részére. „A külügyminisztérium megrendülten értesült egyik diplomatájának haláláról, aki a Gázai övezet déli részén, Rafahban, egy izraeli bombázás során elszenvedett sérülések következtében vesztette életét” – írták a minisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban.

Hozzátették, hogy a diplomata a francia főkonzulátus egyik munkatársának rafahi otthonában talált menedéket két másik kollégájával és „számos családtagjával” együtt. A házat szerda este bombatalálat érte, amely súlyosan megsebesítette a diplomatát, és „mintegy tíz áldozatot követelt” – közölte a francia külügy. A diplomata később belehalt a sérüléseibe. „Franciaország elítéli ezt a lakóház elleni bombamerényletet, amely számos más civil halálát okozta. Követeljük, hogy az izraeli hatóságok mihamarabb derítsenek fényt a támadás körülményeire” – áll a közleményben.

Az elhunyt diplomata 2002 óta volt a francia külügyminisztérium állományában, családja egy részét már korábban evakuálták a Gázai övezetből.

(Reuters)

Az izraeli hadsereg megölt négy palesztin fegyverest Ciszjordániában vasárnap hajnalban – jelentette a katonai szóvivő vasárnap. Az izraeli hadsereg erői szombat este óta tevékenykednek Ciszjordániában, a Túl-Karm város keleti szélén fekvő Núr al-Samsz nevű menekülttáborban. Drónokkal lőtték az izraeli katonákat támadó palesztin fegyvereseket, és megöltek legalább négy terroristát, valamint letartóztattak egy megsebesült palesztint. „Erőink egész éjjel azon dolgoztak, hogy fellépjenek a terrorizmus ellen a Túl-Karm városban található Núr al-Samsz menekülttáborban. Letartóztattak számos körözött személyt, és fegyvereket is találtak” – közölte a katonai szóvivő.

A Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériuma azt közölte, hogy a ciszjordániai Deir Ammar menekülttáborban tartott izraeli razzia során meghalt egy 16 éves fiú, Atallah Badha. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a palesztin fegyveresek között kitört összecsapásban két másik palesztin súlyosan megsebesült, őket a rámalláhi kórházba szállították.

Az IDF bejelentette, hogy szombaton életét vesztette két tartalékos katona a Gázai övezetben vívott harcokban. Rajtuk kívül négyen súlyosan megsebesültek a Hamász terrorszervezettel vívott csatákban. Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy a Hamász a fogságban megölte a huszonhét éves haifai Inbar Haimant, akit a Super Nova zenei fesztiválról hurcoltak el Gázába október 7-én. Haiman graffiti művésznő, a haifai művészeti főiskola végzős vizuális kommunikáció szakos hallgatója volt.

(MTI)

  • Izrael vizsgálatot indított, miután katonáik megöltek egy fegyvertelen és egy mozgásképtelen palesztin férfit;
  • Tel-Avivban több százan vonultak utcára, miután az izraeli hadsereg tévedésből megölt három izraeli túszt;
  • Az IDF közlése szerint az izraeli túszok fehér zászlót tartottak a kezükben, ennek ellenére tüzet nyitottak rájuk az izraeli katonák;
  • Herzi Halavi, az IDF vezérkari főnöke azt mondta, vállalják a felelősséget a három túsz haláláért, és mindent meg fognak tenni, hogy többé ne történhessen ilyen;
  • Feltehetően kereskedelmi hajókat célzó drónt lőtt le a Vörös-tengeren egy brit hadihajó, de sem a célpont, sem a drón indítója nem ismert;
  • Izrael Gáza északi és déli részét bombázta, több tucat palesztin meghalt a támadásokban, sokan a romok alatt rekedtek;
  • Egymástól elszigetelt esetekben két palesztinnal végeztek izraeli katonák Ciszjordániában a Hamász alá tartozó palesztin egészségügyi minisztérium szerint;
  • Az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete szerint sosem látott szintre emelkedett Gázában az éhezés.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!