Az izraeli vezérkari főnök vállalta a felelősséget a három izraeli túsz lelövéséért

2023. december 16. – 08:33

frissítve

Az izraeli vezérkari főnök vállalta a felelősséget a három izraeli túsz lelövéséért
Egy palesztin fiatal a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah izraeli bombázása után 2023. december 15-én – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk az izraeli-gázai háborúról.

  • Izrael vizsgálatot indított, miután katonáik megöltek egy fegyvertelen és egy mozgásképtelen palesztin férfit.
  • Tel-Avivban több százan vonultak utcára, miután az izraeli hadsereg tévedésből megölt három izraeli túszt.
  • Az IDF közlése szerint az izraeli túszok fehér zászlót tartottak a kezükben, ennek ellenére tüzet nyitottak rájuk az izraeli katonát.
  • Izrael Gáza északi és déli részét bombázta, több tucat palesztin meghalt a támadásokban, sokan a romok alatt rekedtek.

A New Statesmannek adott interjút pénteken Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) vezetője, aki többek közt arról is beszélt, hogy korábban sosem látott szinten van az éhezés Gázában. Erre a konfliktus kirobbanása óta többször is felhívták a figyelmet, a BBC helyszíni tudósítója már október végén arról számolt be, hogy vannak, akik órákat állnak sorba öt szelet kenyérért, Lazzarini szerint azonban korábban sosem jutott el odáig a helyzet, hogy effektíve éheztek volna az emberek.

Most viszont a saját szemével látta, hogy az emberek éheznek és tényleg folyamatosan beszélnek is az éhezésről, úgyhogy elmondása szerint nem lenne meglepve, ha az emberek elkezdenének éhen halni, vagy ha az éhezés, a betegségek és a legyengült immunrendszer egyszerre kezdené el megtizedelni a palesztinokat. Az UNRWA vezetője azt is hozzátette, hogy egyre gyakoribb a hasmenés és a májgyulladás, és a bőrbetegségek száma is nő a rossz higiénia miatt.

Lazzarini emellett arról is beszélt, hogy reálisnak tartja, hogy ha teljesen kilátástalanná válik a helyzet, a palesztinok tömegesen próbálnak majd meg átkelni Egyiptomba.

Herzi Halevi szombat este először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy az IDF pénteken bejelentette, tévedésből megöltek három izraeli túszt a Shejaiya-i harcok során. Az incidensről az IDF mellett Benjamin Netanjahu is nyilatkozott és vizsgálat is indult az ügyben, amely azt már megállapította, hogy a túszokra az izraeli hadviselési szabályokat megszegve lőttek a katonák. Azt is lehetett tudni, hogy a túszok botra kötött fehér ruhát lengettek, egyikük pedig héberül kiáltott segítségért, mielőtt lelőtték volna.

Halevi azzal kezdte, hogy fájdalmas számára, ami történt, és kiemelte, hogy semmi sem fontosabb számukra, mint a túszok megmentése, de ebben az esetben kudarcot vallottak. Mint mondta, az IDF, és ő, mint a vezetője, felelősek azért ami történt, és mindent meg fognak tenni azért, hogy megakadályozzák az ilyen esetek újbóli előfordulását.

A vezérkari főnök azt is elmondta, hogy ha a lövéseket leadó katona fejével gondolkozik, akkor a több napnyi kemény harcok után, ahol civil ruhás terroristákkal is találkozik, természetesen minden fenyegetésre késznek kell lennie, és itt a másodperc töredéke alatt születő döntéstől függ az élet vagy a halál. A három túsz ugyanakkor mindent megtett, amit csak lehetett, hogy megértessék, nem jelentenek veszélyt, nem volt rajtuk ruha, hogy látszódjon, nem viselnek pokolgépet, és fehér ruhát lengettek.

Azt Halevi is hangsúlyozta, hogy a túszok lelövése szembement az előírásokkal, fehér zászlós, magukat megadó emberekre semmilyen esetben nem szabad lőni, de azt is hozzátette, hogy ez az incidens éles helyzetben, nyomás alatt történt. A vezérkari főnök elmondta, hogy az előzetes vizsgálat nyomán már új protokoll lépett életbe, amelyet minden szárazföldi egységhez eljuttattak. Végül arról is beszélt, hogy a harcok jelentik a túszok kiszabadításának kulcsát, így tovább folytatják a hadműveleteket.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szombati tájékoztatása szerint a Diamond nevű hadihajó egy Sea Viper típusú rakétát vetett be a drón ellen, amelyet sikeresen megsemmisített. Shapps szerint a drón kereskedelmi hajókat vett célba, de az nem derült ki, hogy melyik hajót fenyegette, ahogy az sem, hogy ki indította a drónt.

Az utóbbi időben azonban a jemeni húszi lázadók többször is támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen, amelyek közül többet el is találtak. A brit tengeri kereskedelmi hivatal pénteken óvatosságra intette a Jemen partjainál elhaladó hajókat, egy dán és egy német hajózási vállalat pedig bejelentette, hogy szünetelteti a Vörös-tengeren keresztül történő összes konténerszállítást.

(MTI)

A Hamász alá tartozó minisztérium közlése szerint két, egymástól elszigetelt eset is palesztinok halálával végződött szombaton. Egyiküke, egy 20 éves férfit Beit Ummarban lőtték hasba, és a helyi híradások szerint a kórházban halt bele a sérüléseibe, egy 25 éves férfivel pedig Tulkarmban végeztek az izraeli katonák a minisztérium közlése alapján. A konfliktus kitörése óta ezzel már 290 palesztint öltek meg izraeli katonák Ciszjordániában.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tisztségviselője szombaton közölte, hogy a három izraeli túszt egy olyan területen lőtték le tévedésből, ahol intenzív harcok folynak, a Hamász fegyveresei pedig rendszeresen civil ruházatban tevékenykednek és megtévesztő taktikát alkalmaznak. A tisztségviselő szerint a túszok botra erősített fehér ruhát tartottak a kezükben.

Az incidenssel kapcsolatos első vizsgálat megállapította, hogy a túszokra az izraeli hadviselési szabályokat megszegve lőttek a katonák.

Az áldozatokat a 22 éves Samer Talalka, a 28 éves Yotam Haim és a 26 éves Alon Shamriz néven azonosították.

A tisztségviselő elmondása szerint a három fiatal férfi az izraeli erők állásától nagyjából tíz méterre, egy közeli épületből előjőve bukkant fel, mindannyian ing nélkül voltak, és egy hosszú bot volt náluk, amire egy fehér ruhadarabot kötöttek. Az egyik izraeli katona ennek ellenére azonnal terroristaként azonosította őket, és tüzet nyitott. Ketten azonnal meghaltak, a harmadik megsebesült, és az épülethez húzódott vissza, ahonnan héberül kiáltott segítségért. A szakaszparancsnok ekkor azonnal elrendelte a tüzelés beszüntetését, ennek ellenére a katonák újra a harmadik férfira lőttek, és megölték. „Ez ellenkezett a harci szabályainkkal. A legmagasabb szinteken folyik a vizsgálat” – közölte az IDF tisztviselője.

Az IDF szerint feltételezhető, hogy a három túsz korábban megszökött a Hamász fogságából.

(Sky News, BBC)

Izrael szombaton Gáza északi és déli részét bombázta, több tucat palesztin meghalt a támadásokban, írja a Guardian. A halottak száma még növekedhet, mert sok civil rekedt a romok alatt.

Izrael annak ellenére indított támadást, hogy az Egyesült Államok korábban felszólította: a civilek helyett célzottan a Hamász vezetőit támadja. Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a héten Izraelbe utazott. Az Egyesült Államok arra figyelmeztette Izraelt, hogy a nemzetközi támogatás elvesztését kockáztatja, ha válogatás nélkül indít légicsapásokat.

Irán kivégezte az izraeli titkosszolgálat, azaz a Moszad egyik ügynökét a délkeleti Szisztán-Baluchestan tartományban – írja a Reuters.

A megölt férfi személyazonosságát nem árulták el, csak annyit, hogy a férfi titkos információkat és dokumentumokat adott át külföldi szervezeteknek, köztük a Moszadnak.

Tel-Avivban több százan vonultak utcára, miután az izraeli hadsereg elismerte, hogy tévedésből megölt három izraeli túszt, írja a Guardian.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője pénteken kiadott közleményében azt írta:

„A Shejaiya-i harcok során az IDF egyik tagja tévesen fenyegetésként azonosított három izraeli túszt. Ennek következtében rájuk lőttek, és megölték őket”. A megölt túszok huszonéves fiatalok voltak.

Fotó: Ahmad Gharabli / AFP
Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

Pénteken késő este több százan gyűltek össze az izraeli védelmi minisztérium előtt Tel-Avivban. Azért bírálták a kormányt, mert szerintük nem tesz meg mindent a Hamász által elrabolt túszok kiszabadításáért.

A tüntetők izraeli zászlókat lengettek és plakátokat tartottak a magasba. Az egyik üzeneten ez állt: „Minden nap meghal egy túsz”. Benjamin Netanjahu miniszterelnök „elviselhetetlen tragédiának” nevezte a három izraeli túsz halálát. „Egész Izrael gyászolja veszteségüket” – mondta, míg a Fehér Ház „tragikus hibának” nevezte a történteket.

Izrael vizsgálatot indít, miután videókon látszik, hogy katonáik egy fegyvertelen és egy mozgásképtelen palesztin férfit ölnek meg egy ciszjordániai menekülttáborban, írja a Guardian. Egy emberi jogi csoport szerint az izraeli katonák illegális kivégzéseket hajtott végre.

A biztonsági kamerák felvételein az látszik, ahogy két izraeli katonai jármű üldöz egy palesztin csoportot. Egy 25 éves férfit a katonák lelőnek, majd a járművel közelebb mennek a földön fekvő, vérző, mozgásképtelen férfihoz és többször ismét meglövik. A katonák ezután egy 36 éves férfihoz mennek, aki egy autó motorházteteje alá bújt, őt közvetlen közelről lövik le.

Pénteken írtuk meg, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tévedésből lelőtt három izraeli túszt. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „elviselhetetlen tragédiának” nevezte a történteket.

  • Amerikai források szerint az offenzíva mostani szakasza két-három héten belül véget érhet
  • Az ENSZ Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) egyik tisztviselője szerint a Gázai övezet lényegében „lakhatatlanná vált”.
  • Megtalálták két 19 éves izraeli katona holttestét, akiket még október 7-én ejtett túszul a Hamász.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölték, hogy elfoglalták és megsemmisítették a Hamász Shejaiya zászlóaljának gázavárosi főhadiszállását.
  • Izrael engedélyezte a segélyek bejutását a Gázai övezetbe a Kerem Shalom átkelőn keresztül, így emelkedhet az övezetbe bejutó élelem és gyógyszer mennyisége.
  • Az Orvosok Határok Nélkül szerint a civilek elleni izraeli támadások megdöbbentő növekedését tapasztalják Ciszjordániában.
  • Meghalt az Al-Dzsazíra egyik újságírója egy Khan Younist érő rakétacsapásban.
  • Az IDF pénteken bejelentette, hogy tévedésből fenyegetésként azonosítottak és megöltek három fiatalembert, akikről utólag kiderült, hogy izraeli túszok voltak.

A pénteki híreket ide kattintva érheti el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!