Gázai egészségügyi minisztérium: 19 ezer palesztin halt meg Gázában október 7-e óta

2023. december 18. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az éjszaka folyamán újabb támadásokat indított az izraeli hadsereg a Gázai övezetben.

A Gázai övezet északi részén lévő Dzsabália menekülttábor elleni izraeli csapás vasárnap 90 palesztin életét oltotta ki – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Egy másik rakétatámadás a Hamász Aksza rádió szerit egy Shebab nevű család házát érte, a támadásban 24 ember vesztette életét, és többen a romok alatt rekedhettek.

A Gáza középső részén fekvő Deir al-Balahban egy támadásban 12 palesztin meghalt és több tucatnyi megsebesült. A déli Rafahban egy házra mért izraeli légicsapás következtében legalább négy ember meghalt – közölték a helyi egészségügyi szervezetek.

A Hamász által kontrollált gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint egy izraeli tankgránát csapódott be a kán-júniszi kórház szülészeti épületébe, és megölt egy 13 éves lányt.

Az izraeli kormány közölte, hogy az akciók militáns célpontok ellen irányultak, és rendkívüli intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a támadásokban ne sérüljenek meg civilek.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint közel 19 ezer palesztin halt meg október 7-e óta, amikor a Hamász fegyveresei az izraeli hatóságok szerint 1200 embert öltek meg, és 240 túszt ejtettek foglyul meglepetésszerű rajtaütésükben. Az izraeli hadsereg közlése szerint 126 izraeli katona halt meg eddig a harcokban.

Palesztin menekültek sátrai az egyiptomi határ közelében Rafahban – Fotó: Mohammed Zaanoun / Middle East images / AFP
Palesztin menekültek sátrai az egyiptomi határ közelében Rafahban – Fotó: Mohammed Zaanoun / Middle East images / AFP

Október 7-e óta a 2,3 millió gázai lakosság jelentős része kényszerült elhagyni az otthonát. Sokan rögtönzött szállásokon és menedékhelyeken élnek, tiszta víz és élelmiszer nélkül, és fertőző betegségek is veszélyeztetik őket.

A Human Rights Watch hétfőn közölte, hogy Izrael fegyverként használja az éhezést, szándékosan akadályozza a víz-, élelmiszer- és üzemanyag-szállítást, és mezőgazdasági területeket rombol le.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!