Hülyéző megjegyzése miatt is vizsgálná az Európai Parlament a magyar uniós biztos magatartását

2023. november 28. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indítana az Európai Parlament, mert aggasztja a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér magatartása, írja a Népszava. Az EP egy elfogadás előtt álló jelentésben ismét sürgeti, hogy az Európai Bizottság vizsgálja ki, hogy a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos magatartása és politikája megfelel-e az uniós normáknak.

„Az EP továbbra is mélységesen aggasztónak tartja azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik rá, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét” – idézi a jelentés szövegét a lap.

Az Európai Parlament már januárban vizsgálatot követelt a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar uniós biztossal szemben, amiért a testület szerint nem foglalkozik eleget az EU-hoz csatlakozni vágyó országokban a jogállamisági kérdésekkel, és többek gyanúja szerint ezt a magyar kormány érdekei miatt teszi, holott ettől függetlenül kellene dolgoznia. Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábban visszadobta a felvetést, emiatt Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő, a határozati javaslat egyik szerzője a lapnak azt mondta, csalódott.

„Elég okunk volt rá, hogy csaknem egy éve előálljunk ezzel a kéréssel, de Várhelyi biztos úgy tesz, mintha mi sem történt volna” – mondta a Népszavának Reuten, aki azt is kifogásolja, hogy a magyar biztos azután utazott Belgrádba idén februárban egy 600 milliós EU-s támogatás ígéretével, hogy Aleksandar Vučić elnök Brüsszelben megtagadta egy megállapodás aláírását a kapcsolatok normalizálásáról Koszovóval.

Várhelyit kiváló, de nehéz természetű szakértőnek tartják, aki gyakorlatilag egész karrierjében az EU-val foglalkozott, az év elején került az EP kereszttüzébe, amikor az Európai Parlament üléstermében bekapcsolt mikrofonján jól hallhatóan elhangzott ez a mondat:

„Hány hülye van még?”

Várhelyinek nem ez volt az első konfliktusa a képviselőkkel, akik közül többen a lemondását követelik, karrierjéről és a konfliktusról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!