Édesanyjuk szerint nem szerepel a pénteken szabaduló túszok listáján a két elrabolt magyar lány

2023. november 23. – 07:33

frissítve

Édesanyjuk szerint nem szerepel a pénteken szabaduló túszok listáján a két elrabolt magyar lány
Izraeli katona a gázai al-Sifa kórház alatti alagútban – Fotó: Ahikam Seri / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy megölte a Hamász haditengerészeti parancsnokát. Az IDF közölte, hogy a Gázai övezetben végrehajtott légicsapásban megölték a Hamász haditengerészeti erőinek parancsnokát.

A védelmi erők azt állítják, hogy Amar Abu Dzsalalah a Hamász haditengerészetének egy másik tagjával együtt halt meg. A közlemény szerint Dzsalalah „a Hamász tengeri erőinek egyik magas rangú ügynöke volt, és részt vett több olyan tengeri terrortámadás irányításában, amelyeket meghiúsítottak”.

(Guardian)

Pénteken várhatóan egy 50 fős palesztin csoportot hozunk át a Gázai övezetből, a törökországi evakuálás harmadik szakaszában – jelentette be a török egészségügyi miniszter.

Fahrettin Koca újságíróknak arról beszélt, hogy csütörtökön három beteg gyermeket hoztak Gázából Törökországba. A gyerekek – egy kétéves kisfiú, valamint egy kilenc és tízéves kislány – Törökországban kapnak majd kezelést. A miniszter hozzátette: az evakuálás harmadik szakaszára pénteken számítanak. Ebben a körben nagyrészt beteg vagy sérült gyerekeket és fiatalokat hoznak ki Gázából.

Törökország eddig 150 embert, főként rákos betegeket és kísérőiket hozta ki a Gázai övezetből, hogy folytassák kezelésüket. Ezen kívül több mint 100 törököt, ciprusi törököt és hozzátartozóikat evakuált a héten.

(Reuters)

„Arról értesítettek, hogy Dafna és Ella nincsenek a pénteken kiszabaduló 13 izraeli túsz listáján” – írta az X-en az elrabolt, magyar-izraeli lányok édesanyja. Majan Zin bejegyzését a Hvg szúrta ki. Zin közösségi oldalára azt írta, hogy ez hihetetlenül nehéz számára, hisz nagyon szeretné, ha lányai hazajöhetnének, és reménykedik abban, hogy az összes túszt szabadon engedi a Hamász.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, október 26-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy két magyar állampolgárt is túszul ejtett a Hamász terrorszervezet: a nyolcéves Ellát és a tizenöt éves Dafnát is Gázába hurcolták. Édesanyjuk később a Heteknek azt mondta, hogy Dafna és Ella átlagos izraeli lányok, akikkel a hétköznapokban nagyon sokat nevetnek. Vele és több túsz hozzátartozójával a Telex is találkozott Izraelben, erről itt olvashat bővebben.

„A lányaim az exférjemnél voltak éppen a Nahal Oz nevű kibucban. Amikor reggel láttam, hogy vörös riasztás van, egyből írtam az apjuknak, hogy minden rendben van-e” – idézte fel október 7-ét, a Hamász inváziójának napját az édesanya. Akkor a lányok apja még azt írta, minden rendben, de délután a nővére már azzal hívta, hogy a lányait elrabolták, elvitték őket Gázába. Eleinte nem akarta elhinni, hogy az ő lányait is elvitték, aztán WhatsAppon kapott nővérétől egy üzenetet:

„Megnyitottam, és akkor láttam a képeket, amint Dafna egy matracon ül, arabul pedig az volt a képre írva, hogy Dafna készen áll az imákra, imaruhákba öltöztették. Majd egy másik képet is küldött, amin pedig Ella látszott, meg volt sérülve a karja. Ő és Dafna is zokogott a felvételen”

– mondta Zin, akinek volt férje, a férjének párja és az ő közös gyerekük is próbált együttműködni a támadókkal, azonban mindhármukat meggyilkolták.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy amint véget ér a Hamász terrorcsoporttal kötött négynapos ideiglenes tűzszünet, az izraeli hadsereg intenzíven folytatni fogja a harcokat, még legalább két hónapig.

„Amit az elkövetkező napokban látni fognak, az először a túszok szabadon bocsátása. Ez a szünet rövid lesz” – mondta Gallant a haditengerészet Shayetet 13 kommandós egységének katonáinak. „Amit ebben a tűzsünetben megkövetelnek önöktől, az az, hogy szerveződjenek, készüljenek fel, vizsgálódjanak, töltsék fel a fegyvereket, és készüljenek fel a folytatásra” – mondta a miniszter.

Gallant szerint az intenzív harcok időszakának befejezése után is még sok olyan művelet lesz, amelyben a Shayetet 13-nak lesz tennivalója.

(Times of Israel)

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője arra figyelmeztet, hogy a Hamásszal kötött túszalku közepette változások történhetnek, és hogy a terrorcsoport megpróbál majd „pszichológiai terrort” alkalmazni az izraeli közvélemény ellen.

„A Hamász megpróbálja majd kihasználni a megállapodás és a harci szünet napjait arra, hogy félelmet, dezinformációt és pszichológiai terrort terjesszen” – mondta Hagari. A szóvivő arról is beszélt, hogy az izraeli hadsereg tisztjei felvették a kapcsolatot a túszok családjaival, és értesítették őket, hogy kiket engednek szabadon, „a szükséges fenntartásokkal”.

„Ezek bonyolult napok lesznek, semmi sem végleges, amíg meg nem történik. És még a folyamat közepette is bármikor lehetnek változások. Fontos megjegyezni, hogy a Hamász kegyetlen ellenség. Nehéz napok állnak előttünk” – mondta az IDF szóvivője.

(Times of Israel)

Az Izrael és a Hamász közti konfrontáció kiélezéséről beszélt a terrorista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője csütörtökön az al-Dzsazíra tévében leadott beszédében, írja a Reuters. Abu Ubaida, az Izz el-Deen al-Kasszám Brigádok szóvivője azt mondta, hogy a konfrontációra, az ellenállásra, a megszállás elleni küzdelemre szólítanak fel mindenkit Ciszjordánia egész területén.

„Meg kell érteniük, hogy ez csak egy szünet. Nem fogjuk befejezni a háborút a Hamász ellen” – nyilatkozta a BBC Newshour című műsorának Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyekért felelős minisztere. Chikli arra kérdésre, hogy Izrael hajlandó lenne-e meghosszabbítani a tűzszünetet még több izraeli túszért cserébe, azt válaszolta, hogy nem bíznak Hamászban, sem abban, hogy a terrorista szervezet betartja a megállapodást. Majd hozzátette, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt aközött, hogy a foglyokat hazahozzák, ugyanakkor a Hamászt megsemmisítsék.

A miniszter arról is beszélt, hogy nem tudja, mi az oka annak, hogy a tűzszünet kezdete későbbre tolódott, mivel a tervek szerint úgy volt, hogy csütörtök reggel kezdődik. Szerinte az sem kizárt, hogy ismét el fogják halasztani, ami azt támasztja alá, hogy a Hamász megbízhatatlan. Remélik, hogy pénteken hazaér az a 13 izraeli, akiket elsőként fog szabadon engedni a terrorista szervezet. „Reméljük, de amíg ez nem történik meg, szkeptikusnak kell lennünk” – mondta Chikli.

Az Izrael és a Hamász között közvetítő Katar csütörtök délután bejelentette, hogy péntek reggel 7 órakor kezdődik a négynaposra tervezett ideiglenes tűzszünet a Gázai övezetben. A katari külügyminisztérium szóvivője, Majid al-Ansari részleteket közölt az egyezségről, amelynek értelmében a Hamász néhány túszt szabadon enged. „A szabadon engedendő civilek listáját már megkapták, és az első csoportot péntek délután 4 órakor engedik el” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a szabadon bocsátandó személyek kiválasztásának szempontjai „tisztán humanitárius” jellegűek. „A nők és a gyerekek minél hamarabb kikerülnek a veszélyből.”

„A Hamász által ejtett tizenhárom túszt pénteken szabadon engedik”

– jelentette be a katari külügyminisztérium szóvivője. Néhányan közülük idős nők, néhányan gyerekek, és körülbelül délután 4 órakor fogják őket szabadon engedni. Ezután átadják őket a Vöröskeresztnek, és az a cél, hogy az átadás minden fél számára a lehető legbiztonságosabb legyen. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy háborús övezet” – tette hozzá.

A megállapodás értelmében a négynapos tűzszünet alatt összesen 50 túszt terveznek szabadon engedni.

Al-Ansari azt is elmondta, hogy Katar célja, hogy az alku tartós tűzszünettel záruljon.

(BBC)

A Gázai övezetben található al-Sifa kórház igazgatóját őrizetbe vették és átszállították az ISA kihallgatására, miután bizonyítékot találtak arra, hogy a közvetlen irányítása alatt álló al-Sifa kórház a Hamász parancsnoki és irányító központjaként szolgált – erősítette meg közleményében a Guardian beszámolója szerint az Izraeli Védelmi Erők, hogy őrizetbe vették az al-Sifa kórház igazgatóját egy evakuálási művelet közben.

Közleményük szerint a Hamász terrorista alagúthálózata, amely a kórház alatt található, szintén a kórházból származó áramot és erőforrásokat használta fel. Ezenkívül a Hamász számos fegyvert tárolt a kórházban és a kórház területén, írták.

Az IDF azt állítja, hogy az október 7-i Hamász-támadás után a Hamász terroristái „a kórházban kerestek menedéket, néhányan közülük túszokat vittek magukkal Izraelből. Egy patológiai jelentés is megerősítette Noa Marciano közlegény meggyilkolását a kórház területén.”

A közlemény szerint a kórházban az igazgató vezetése alatt kiterjedt terrorista tevékenység folyt. A terrorista tevékenységben való részvételére vonatkozó megállapítások fogják meghatározni, hogy az ISA további kihallgatása alá kerül-e.

A Hamász és a gázai kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet többször is tagadta az izraeli vádakat.

A Hamász által ellenőrzött gázai Egészségügyi Minisztérium felfüggeszti az együttműködést az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), amely az észak-gázai al-Sifa kórház számára segítséget nyújtott a kórház evakuálásában – közölte a minisztérium szóvivője. A bejelentés azután érkezett, hogy a kórház igazgatóját az Izraeli Védelmi Erők (IDF) letartóztatták, miközben egy WHO-konvoj részeként menekítették.

A minisztérium szóvivője, Ashraf Al-Qidra elmondta, hogy az enklávé északi részén fekvő al-Sifából érkező WHO-konvojt szerdán több órára megállították az IDF által Gáza középső részén felállított ellenőrzőponton. Több egészségügyi dolgozót letartóztattak, köztük Mohammed Abu Salmiyát, az al-Shifa igazgatóját.

„Az ENSZ-t tereli a felelősség ezért az eseményért, és várjuk a megfelelő és sürgős intézkedéseket a részükről ennek orvoslására” – közölte a Hamász vezette minisztérium.

„Az egészségügyi minisztérium úgy dönt, hogy leállítja az Egészségügyi Világszervezettel való teljes körű koordinációt az ott maradt sebesültek és az orvosi csapatok evakuálásának kérdésében egészen addig, amíg nem magyarázzák meg, mi történt, és a fogvatartottakat nem engedik szabadon” – tették hozzá. (CNN)

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah csütörtökön Libanonban találkozott Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszterrel. Naszrallah „az ellenállás különböző frontokon való készenlétéről” beszélt – áll az iráni külügyminisztérium közleményében. A Hezbollah közölte, hogy a felek megvitatták „az események menetével kapcsolatos meglévő lehetőségeket és a Gáza elleni izraeli agresszió megállítására irányuló erőfeszítéseket”.

Amir-Abdollahian szerdán Libanonban a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád vezetőivel is találkozott. Az iráni külügyminiszter Bejrút után Katar fővárosába, Dohába tart. (CNN)

David Cameron brit külügyminiszter csütörtökön a Közel-Keletre látogat, ahol izraeli és palesztin vezetőkkel találkozik – közölte közleményében a brit külügyminisztérium. A volt miniszterelnököt a múlt héten nevezte ki Rishi Sunak a külügy élére, miután James Cleverlyt áthelyezte a belügyminisztériumba.

Daveid Cameron megtekint egy házat, ami az októberi támadás idején égett ki az izraeli Be'eri kibucban – Fotó: Christopher Furlong / Getty Images
Daveid Cameron megtekint egy házat, ami az októberi támadás idején égett ki az izraeli Be'eri kibucban – Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Cameron szerdán Londonban találkozott arab és iszlám országokból érkező kollégáival, hogy megvitassák az Izrael és a Hamász közötti konfliktust. A Szaúd-Arábiából, Egyiptomból, Jordániából, Indonéziából, Törökországból, Nigériából és Palesztinából érkező csoport tagjai itt arról beszéltek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában ülő nyugati hatalmaknak választaniuk kell: vagy követelik Izraeltől, hogy szüntesse meg a Gázába irányuló humanitárius segítségnyújtás fojtogatását, vagy cinkosai lesznek az izraeli háborús bűncselekményeknek és kollektív büntetésnek. (Guardian)

A Hamász vezette kormány által irányított gázai egészségügyi minisztérium az Associated Pressnek elmondta, hogy újraindult az izraeli-palesztin háború áldozatainak részletes áttekintése a területen. Az egészségügyi minisztérium igazgatója, Medhat Abbász megerősítette az újrakezdést, és azt mondta, hogy több mint 13 ezer halálesetet dokumentáltak.

A legújabb számlálás a déli kórházakból származó frissített adatokon és az északi kórházak november 11-i adatain alapul. A valós áldozatok száma – mondta – valószínűleg magasabb. Az egészségügyi minisztérium szerint további 6000 embert jelentettek eltűntként, akiket valószínűleg a romok alá temettek. Az egészségügyi minisztérium november 11-én leállította az adatok frissítését, miután Gáza északi részén megszakadt a hozzáférés és a kommunikáció. (Guardian)

Letartóztatták a legnagyobb gázai kórház igazgatóját az izraeli erők – közölte a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szóvivője. Az al-Sifa kórház igazgatója, Mohamed Abu Szalmija mellett más orvosokat is letartóztattak – közölte csütörtökön Asraf al-Kidra szóvivő. A CNN nem tudta függetlenül ellenőrizni a letartóztatásokat, és megkereste az Izraeli Védelmi Erőket (IDF), hogy reagáljanak a hírre.

Abu Szalmiját állítólag az Egészségügyi Világszervezet konvojával való evakuálás közben tartóztatták le – mondta egy sürgősségi orvos. (CNN)

Mohamed Abu Szalmija – Fotó: Hamas Media Office / AFP
Mohamed Abu Szalmija – Fotó: Hamas Media Office / AFP

A palesztin média jelentése szerint 15 palesztin halt meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban az éjszaka folyamán. A tájékoztatásuk szerint izraeli repülőgépek és a tüzérség legalább két hullámban csapást mértek a déli Hán Júnisz városára, ebben vesztette életét a 15 fő. Támadásokról számoltak be Gáza több más részéről is, köztük a Gázavárostól északra fekvő Dzsabalíja menekülttáborból és a Gáza középső részén lévő nuszeirati táborból is.

Izrael felszólította a palesztinokat, hogy a biztonság kedvéért vonuljanak délre, de továbbra is támadja az olyan területeket, mint Hán Júnisz.

A Wafa palesztin hírügynökség szerint szerda éjfél óta 81 ember halt meg, amikor házakat vettek célba az övezet központjában. További 60 halottról feltételezték, hogy a Dzsabalíjában és környékén történt bombázások következtében haltak meg. (Guardian)

Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah csoport megerősítette, hogy öt harcosa, köztük egy vezető parlamenti képviselő fia is meghalt az izraeli–libanoni határon zajló összecsapásokban. Abbász Raad, a Hezbollah parlamenti blokkjának vezetőjének, Mohamed Raadnak a fia „mártírhalált halt a Jeruzsálembe vezető úton” – áll a csoport közleményében, amelyet a csoport az október 7-én kezdődött háború óta használ arra, hogy bejelentse tagjai halálát az izraeli tűz miatt.

Külön közleményt adott ki négy másik, szintén megölt harcos személyazonosságával és fényképével. Az izraeli–Hamász háború október 7-i kezdete óta a Libanon és Izrael közötti határon egyre több tűzpárbaj zajlik. (Guardian)

Izraeli katonák tüzelnek Dé-Libanon felé 2023. november 23-án – Fotó: Jalaa Marey / AFP
Izraeli katonák tüzelnek Dé-Libanon felé 2023. november 23-án – Fotó: Jalaa Marey / AFP

  • Megállapodás született Izrael és a Hamász között túszok szabadon engedéséről és fegyverszünetről. A megállapodás legkorábban pénteken léphet életbe.
  • Biden szerint amerikaiak is vannak az ötven túsz között, akiket szabadon engedhetnek. Izrael egy 98 névből álló listát adott át a Hamásznak.
  • Izrael közzétett egy listát azokról a fogva tartott palesztinokról, akiket szabadon engedhet a túszalku részeként.
  • Kirúgta az ügynöksége Susan Sarandont, mert ellentmondásos megjegyzéseket tett egy palesztinpárti tüntetésen.
  • IDF: 400 titkos Hamász-alagutat semmisítettünk meg.
  • Rakétacsapás Szíriában, ágyútűz Libanonban, rajtaütés Ciszjordániában.
  • Az arab országoknak fogalmuk sincs, mihez kezdjenek a gázai helyzettel.

Jó reggelt! Ha a szerdai hírekre kíváncsi, itt megtalálja őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!