„A lányaim zokogtak a félelemtől” – mondta a magyar-izraeli édesanya, akinek a Hamász túszul ejtette a gyerekeit

2023. október 27. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Majan Zin magyar-izraeli édesanya több felvételt is látott, amin az látható, ahogy a Hamász elrabolja lányait egy gázai határ mentén található kibucból. "Láttam, ahogy a nyolcéves és tizenöt éves lányom zokognak a félelemtől – nyilatkozta a Heteknek.

Ahogy a Telexen is beszámoltunk róla, a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy két magyar állampolgárt is túszul ejtett a Hamász terrorszervezet: a nyolcéves Ellát és a tizenöt éves Dafnát is Gázába hurcolták. Édesanyjuk, a magyar származású Majan Zin arról beszélt a Heteknek, hogy Dafna és Ella átlagos izraeli lányok, akikkel a hétköznapokban nagyon sokat nevetnek. A két lány édesanyjával nemrég Magyarországon is járt, az anyuka Budapesten élő nagyszüleit látogatták meg.

"A lányaim az exférjemnél voltak éppen a Nahal Oz nevű kibucban. Amikor reggel láttam, hogy vörös riasztás van, egyből írtam az apjuknak, hogy minden rendben van-e" – idézte fel október 7-ét, a Hamász inváziójának napját az édesanya. Az apuka még azt írta, minden rendben, de délután a nővére már azzal hívta, hogy a lányait elrabolták, elvitték őket Gázába. Eleinte nem akarta elhinni, hogy az ő lányait is elvitték, aztán WhatsAppon kapott nővérétől egy üzenetet:

“Megnyitottam, és akkor láttam a képeket, amint Dafna egy matracon ül, arabul pedig az volt a képre írva, hogy Dafna készen áll az imákra, imaruhákba öltöztették. Majd egy másik képet is küldött, amin pedig Ella látszott, meg volt sérülve a karja. Ő és Dafna is zokogott a felvételen”

– idézte fel a képen és a videón látottakat az édesanya. Exférje nagyobbik fia pedig egy olyan videót küldött neki, amin élőben közvetítették, ahogy volt férjét lábon lőtték, lánya pedig ott ült mellette sírva. Az élő videót lánya, Dafna telefonjával vették fel. Volt férje, az ő párja és az ő közös gyerekük is próbált együttműködni a támadókkal, azonban mindhármukat meggyilkolták.

Az édesanya ha tehetné, azt üzenné lányainak, hogy maradjanak erősek, mindent tegyenek meg, amit mondanak nekik, és tudják, hogy ő mindent megtesz, hogy hazahozza őket. “A Hamász terroristáinak pedig azt üzenném, hogy azonnal engedjék el lányaimat. Ők csak kislányok, átlagos emberek, nem katonák, politikusok” – fogalmazott. "Én szültem ezeket a lányokat, és mindent meg akarok tenni azért, hogy hazahozzam őket".

Az anyuka arról beszélt, hogy egy esetleges túszmentő akcióról semmilyen információt nem kaptak, egyelőre abban bízik, hogy lányai még Gázában vannak és életben. “Erre vonatkozó megerősítést nem kaptunk” – mondta. Hozzátette: “Csak annyit kérek, hogy senki ne felejtse el, mi történt és mi történik itt. Most még címlapokon vagyunk, de idővel mindez feledésbe merülhet".

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!