Betiltaná az örök vegyi anyagok használatát az élelmiszerek csomagolásánál az EP

2023. november 22. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy többséggel elfogadta szerdán az Európai Parlament a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokat, amelyek célja a műanyag hulladék mennyisgének csökkentése. Van hová csökkenteni: minden európai lakos évente közel 190 kg csomagolási hulladékot termel. Ez az egész EU-ban 85 millió tonna – kizárólag csomagolásból származó hulladékra. (Viszonyításképpen: ez a harmada az EU-ban egy év alatt elhasznált benzin és dízel tömegének, amely 242 millió tonnát tesz ki.)

Az EP a 26 támogató, 125 elutasító és 74 tartózkodó szavazattal elfogadott javaslattal készen áll, hogy megkezdje a tárgyalásokat az uniós kormányokkal a jogszabály végleges formájáról. Ehhez szükséges az is, hogy a tagállamokból álló Tanács is elfogadja a saját álláspontját.

Az EP 2030-ig tíz, 2040-ig 20 százalékkal csökkentené a műanyag csomagolásokat. Ezzel az EP konkrétabb célt fogalmazott meg, mint az Európai Bizottság, amely csak általános csomagoláscsökkentési célt határozott meg, 2030-ig öt, 2040-ig 15 százalékos csökkentést javasolva.

„A képviselők be akarják tiltani a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag zacskók forgalmazását, kivéve, ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják. Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása” – áll az EP közleményében.

Le az örök vegyi anyagokkal

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében a képviselők az úgynevezett „örök vegyi anyagok” (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok vagy PFAS-k) és a biszfenol A használatát is szeretnék betiltani az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban. Korábban már írtunk a PFAS-król és káros hatásaikról.

Emellett a fogyasztókat is ösztönöznék arra, hogy a csomagolást hasznosítsák újra. Ehhez az italok és az elvitelre szánt ételek forgalmazóinak, például a szállodáknak, éttermeknek és kávézóknak lehetőséget kell adniuk a fogyasztóknak, hogy saját tárolóedényt hozzanak magukkal.

Megjegyzendő, hogy ez a javaslat az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos felelősség újragondolását is magával hozza, hiszen a fogyasztó által hozott saját tárolóedény higiéniájának biztosítása már nem lehet az ételek, italok forgalmazóinak feladata.

„Az új szabályok előírnák, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, és meg kell felelnie a másodlagos jogszabályokban meghatározandó szigorú kritériumoknak. Bizonyos átmeneti mentességek várhatóak, például a fa és a viasz élelmiszerek csomagolásában való használata esetében” – mondja ki a közlemény.

Cél a szabályozással az is, hogy 2029-re a csomagolásokban található anyagok -műanyag, fa, vasfémek, alumínium, üveg, papír és karton – 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.

Kis hulladék, nagy pénz

A csomagolások egyre nagyobb hulladékforrást jelentenek, az EU-ban: a 2009-ben 66 millió 2021-ben már 84 millió tonnát tett ki ez ebből származó hulladék mennyisége. További intézkedések nélkül 2030-ra ez a szám ez a szám további intézkedések nélkül 94 millió tonnára nő. A csomagolás azonban nagy üzlet is: 2018-ban a csomagolás 355 milliárd eurós forgalmat generált az EU-ban – áll az EP közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!