Soha nem fogom abbahagyni a terápiát vagy a gyógyszerek szedését

Legfontosabb

2023. november 4. – 22:08

Soha nem fogom abbahagyni a terápiát vagy a gyógyszerek szedését
Ángel Gabilondo ombudsman sajtótájékoztatót tart 2023. október 27-én Spanyolország első független jelentéséről, amely a katolikus egyházon belül kiskorúakkal szembeni visszaéléseket vizsgálta. Kezében a vizsgálatról szóló jelentés – Fotó: Javier Soriano / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 200 ezer kiskorút molesztálhattak szexuálisan a római katolikus egyház papjai 1940 óta Spanyolországban – ezt becsülik a spanyol ombudsman által vezetett vizsgálat egy hete közzétett jelentése alapján.

„Soha nem fogom abbahagyni a terápiát vagy a gyógyszerek szedését”

mondta egy 57 éves nő, aki egyike annak a közel 500 áldozatnak, akik nemrég hajlandóak voltak interjút adni a spanyol parlament által megbízott független bizottságnak. Ez egy több mint 700 oldalas jelentésben foglalta össze az elmúlt 80 évben egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett, feltételezett szexuális bűncselekményeket.

Ferenc pápa felszólalt a visszaélések kivizsgálásáért

Az elmúlt években egyre több országban lett kiemelt téma az egyházon belüli, gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések, zaklatások sorozata, melyeket évtizedekig titkoltak a katolikus egyház egyes vezetői. Ferenc pápa viszont reformot hirdetett a visszaélések kivizsgálásáért, szerinte ugyanis csak úgy élhet túl a katolikus egyház a 21. században, ha szembenéz „ennek a kegyetlenségnek a valóságával, és alázatosan bocsánatot kér”.

  • Lengyelország tucatnyi püspökét marasztalta el a Vatikán 2021-ben, mert nem hallgattak az áldozatokra, és nem büntették meg a gyerekeket molesztáló egyházi személyeket.
  • 2020 végén egy amerikai katolikus érsek, Theodore McCarrick szexuális zaklatásairól szóló jelentést hozott nyilvánosságra az egyház, a nyomozások során három pápa érintettségét is vizsgálták. A McCarrick-dosszié nyilvánosságra hozásával a Vatikán nyíltan beleállt az egyházi szexuális visszaélések elleni harcba.
  • Németországban az elmúlt években kétmillió hívő hagyta el a katolikus egyházat a gyermekmolesztálási botrányok miatt, a „katasztrófáért” Reinard Marx bíboros a lemondásával vállalt felelősséget.
  • A francia katolikus egyház egésze szintén felelősséget vállalt a gyermekek elleni visszaélések miatt, egy 2500 oldalas jelentésben ugyanis egy független bizottság megállapította, hogy az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma az egyházon belül. Az elkövetők közel kétharmada volt pap, a becsült áldozatok száma pedig eléri a 216 ezret.
  • 2023 februárjában megjelent egy független bizottsági jelentés Portugáliában is, amely szerint az országban legalább 4815 gyerek lehetett egyházi molesztálás áldozata az 1950-es évekig visszamenőleg, de az egyház „szisztematikusan” igyekezett eltitkolni ezeket az eseteket. A jelentés 564 olyan ember tapasztalatait dokumentálta, akik elmondták, hogy katolikus papok vagy más egyházi tisztviselők molesztálták őket. A jelentést készítő bizottság vezetője szerint pedig ennél is sokkal több áldozat lehetett.

„Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, sőt, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot”

mondta 2021 nyarán Ferenc pápa. Az egyházfő szerint a válságból csak „együtt, közösen” lehet kilábalni, mert „katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története”, és az, ahogyan azt korábban az egyház kezelte. XVI. Benedek nyugalmazott pápa 2022 elején újból bocsánatot kért a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek kezelésében elkövetett „súlyos hibákért”, de nem ismerte el, hogy ő személyesen vétkezett volna.

Idén augusztusban aztán Ferenc pápa ötnapos portugáliai látogatása során négyszemközt találkozott egyházi szexuális visszaélések áldozataival. Ezután egy lisszaboni istentiszteleten azt mondta, hogy az egyháznak meg kell hallgatnia „az áldozatok gyötrelmes kiáltását”, szerinte a botrány „alázatos és folyamatos megtisztulásra hív bennünket”, és az emiatt elterjedt harag hozzájárult ahhoz, hogy többen szakadtak el a hit gyakorlásától.

Az El País élen járt a visszaélések feltárásában

A spanyol katolikus egyház visszaéléseinek feltárására viszonylag sokáig kellett várni. Az El País 2018-ban írt először a klérus tagjai által elkövetett szexuális visszaélésekről, majd később egy több mint ezer, feltételezett bántalmazási esetet tartalmazó adatbázist hozott létre.

A spanyol napilap 2021 végén tette közzé közel hároméves oknyomozásának eredményét, amely szerint 251 pap, valamint több egyházi intézmény vezetője szexuális visszaéléseket követett el gyerekek ellen. Az El País legalább 1237 áldozatról tudott, de már akkor úgy vélték, hogy ez a szám a további nyomozásokkal sokszorosára emelkedhet. Bár a lap nem tette közzé oknyomozásának minden eredményét, tudósítójuk egy 385 oldalas dossziét adott át ezekről Ferenc pápának.

Ahogy egyre gyűltek az esetek az évek alatt, úgy növekedett az igény is, hogy ezek a visszaélések tisztázódjanak. Spanyolország parlamentje 2022 márciusában elsöprő többséggel jóváhagyta egy független bizottság létrehozását az ország ombudsmanjának vezetésével, hogy megvizsgálják az egyházi visszaéléseket, írta a France24.

Ennek a vizsgálatnak a megállapításait mutatta be Ángel Gabilondo ombudsman október végén. A jelentés része egy demográfiailag reprezentatív felmérés is, amelyben több mint 8 ezer, 18 és 90 év közötti állampolgárt kérdeztek meg, valamint két adatbázis – az egyiket az El País lap szolgáltatta, a másikat a spanyol egyház.

A beszámoló nem közölt konkrét számadatot, de az El País szerint a megkérdezettek alapján a spanyol lakosság 11,7 százaléka szenvedett el szexuális visszaélést gyermekkorában, ebből 1,13 százalék, azaz több mint 440 ezer ember vallási közösségen belül lehetett áldozat. A megkérdezettek 0,6 százaléka mondta azt, hogy pap vagy szerzetes molesztálta – ez a 18 és 90 év közötti, 38,9 milliós felnőtt lakosságra vetítve akár 233 ezer esetet is jelenthet.

A 62 éves Fernando Garcia-Salmones otthonában, a tükrön fiatalkori képe látható. A férfit tizennégy éves korában madridi iskolájában molesztálta egy katolikus pap – Fotó: Susana Vera / Reuters
A 62 éves Fernando Garcia-Salmones otthonában, a tükrön fiatalkori képe látható. A férfit tizennégy éves korában madridi iskolájában molesztálta egy katolikus pap – Fotó: Susana Vera / Reuters

Ráadásul az áldozatok 29,3 százaléka jelezte, hogy közvetlenül ismer másokat, akiket ugyanaz a személy bántalmazott. A vallási szférán belüli visszaélést elszenvedett áldozatok több mint fele – 51,9 százalékuk – nyilatkozott úgy, hogy tudott más bántalmazási esetekről, amelyeket ugyanaz az elkövető követett el.

A bizottság 487 áldozattal interjút is készített, és mindannyian beszéltek arról, milyen érzelmi sérüléseket okoztak nekik a történtek. Köztük van Teresa Conde, egy filozófiatanár, akit 14 éves korától kezdve évekig bántalmazott egy szerzetes, amikor az 1980-as évek elején az északnyugati Salamanca városának egyházi iskolájába járt. Azt mondta az AFP-nek, hogy „soha nem lesz belőlem normális ember”.

„Vannak, akik öngyilkosságot követtek el, vannak olyanok, akik soha nem tudták összerakni az életüket” – mondta Gabilondo, aki korábban oktatási miniszter is volt. Az ombudsman az egyházat is bírálta a tétlenségéért és a visszaélések eltussolására vagy tagadására tett kísérletekért.

„Ami történt, az a hallgatás miatt vált lehetségessé”

jelentette ki a BBC szerint Gabilondo. A jelentés is bírálja a katolikus egyház reakcióját, mondván, hogy annak kommunikációját és problémakezelését „sokáig a tagadás és a kérdés lekicsinyítésére tett kísérletek jellemezték”.

Volt valamennyi együttműködés, de egyes püspökök kifejezetten ellenségesek voltak

Az ország katolikus egyháza évekig elutasította a belső vizsgálat lehetőségét, holott kezelhették volna transzparensebben is a kérdést. Az ehhez hasonló eredményt hozó francia tanulmányt például maga a francia katolikus egyház rendelte meg. Ennek eredményeit végül az ország püspöki konferenciája és Ferenc pápa is elfogadta.

2021-ben a spanyol püspökök szóvivője, Luis Argüello kijelentette, hogy „nulla vagy nagyon kevés panaszról” tud az egyházi tisztviselők által elkövetett szexuális zaklatások ügyében. 2021 áprilisában – amikor a spanyol katolikus egyház először ismerte el hivatalosan a szexuális zaklatások áldozatainak létezését – mindössze 220 esetet ismertek el.

Gabilondo szerint az egyház bizonyos fokig együttműködött a bizottsággal, de egyes püspökök kifejezetten ellenségesen reagáltak. A klérus néhány tagja valamennyire együttműködő volt, mivel átadták az egyházmegyék által összegyűjtött, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos dokumentumokat. Ám az ombudsman szerint ezekből is inkább az derült ki, hogy az egyházban nem sok szándék volt arra, hogy kivizsgálja az egyes eseteket, a dokumentációkat pedig nem is archiválták megfelelően.

Az egyház nem közölte az egyes esetekkel összefüggő neveket és részleteket, ami lehetetlenné tette az adatok kereszthivatkozását, így a számok nem pontosak. Emellett a szerzetesrendek és az egyházmegyék összesen 1430 áldozatról számoltak be. Ez a szám azonban nem esik egybe a püspöki konferencia által megadott összesített számadattal, amely 927 áldozatot ismert el.

A hetven egyházmegye közül húsz azt nyilatkozta, hogy „nem jutott el hozzájuk szexuális visszaélésről szóló panasz”. Pedig az El País szerint ezekben is történtek ilyen jellegű bűncselekmények. Az érintett egyházmegyék nem reagáltak arra a kérdésre, hogy eltussolták-e ezeket az eseteket – egyetlen kivételével, ahol elismerték a titkolózást.

Néhány egyházmegye elismerte, hogy kártérítést fizetett az áldozatoknak különböző polgári perekben, ezek összege az áldozatonként 5000 eurótól 47 000 euróig (mostani árfolyamon 1,9-től 17,8 millió forintig) terjedt. De a jelentés kiemeli, hogy ezen a területen is hiányoznak az adatok, ami az ombudsmani hivatal által készített interjúkkal összevetve is látszik.

A jelentés szerint az egyház sokkal több embert kártérített, mint amennyi esetet egyáltalán nyilvánosan elismertek.

„A katolikus egyház sokáig inkább a bántalmazó bűneként fogta fel a szexuális visszaélést, semmint a bántalmazottnak okozott kárként. Ezt a felfogást sikerült legyőzni, bár csak mostanában” – mutat rá a jelentés.

Az utóbbi években odáig nőtt a nyomás, hogy a katolikus egyház is kénytelen volt lépni, és megbíztak egy magáncéget, hogy ellenőrizzék a papok, tanárok és más, az egyházzal kapcsolatban álló személyek által elkövetett múltbeli és jelenlegi szexuális visszaéléseket, írta a France24. Bár az El País szerint az egyház által 2022 tavaszán felbérelt iroda végül lemondta a vizsgálatot arra hivatkozva, hogy az meghaladja a hatáskörüket. A spanyol egyház viszont új protokollokat dolgozott ki a szexuális visszaélések kezelésére, és úgynevezett gyermekvédelmi irodákat hozott létre az egyházmegyékben.

Luis Argüello beszél a spanyol püspöki konferencia állandó bizottsága tagjainak ülésén 2021. szeptember 28-án, ahol többek között téma volt az egyházi tisztviselők által elkövetett szexuális zaklatások is – Fotó: Carlos Lujan / Europa Press News / Getty Images
Luis Argüello beszél a spanyol püspöki konferencia állandó bizottsága tagjainak ülésén 2021. szeptember 28-án, ahol többek között téma volt az egyházi tisztviselők által elkövetett szexuális zaklatások is – Fotó: Carlos Lujan / Europa Press News / Getty Images

A püspöki konferencia elnöke szerint a számok megtévesztőek

Az AFP megkeresésére a spanyol püspöki konferencia jelezte, hogy hétfőn rendkívüli ülésen reagál a bizottság jelentésére. De Juan José Omella bíboros – a spanyol püspöki konferencia elnöke és egyben barcelonai érsek – már múlt vasárnap elutasította a jelentés egyes következtetéseit. Omella kijelentette, hogy a számok szerinte megtévesztőek. Ugyanakkor hozzátette, hogy „az Egyház egyszerre szent és mindig tisztulásra szorul”, valamint azt ígérte, hogy fáradhatatlanul bocsánatot fognak kérni az áldozatoktól, és a gyógyulásukért fognak dolgozni. Később Omella a konferencia hivatalos sajtótájékoztatóján ismét sajnálatát fejezte ki, de közben megkérdőjelezte a felmérés módszertanát is.

Az El País szerint az áldozatok jó része az elmúlt évtizedekben épp a barcelonai érsekséghez ment el – amit Omella vezet. „Sírva távoztam onnan” – mondta a 70 éves Mercedes, aki a gyermekkorában, egy Barcelonához közeli katolikus iskolában történt visszaéléseket akarta bejelenteni. A jelentésben az áldozatok egy része azt mondta, hogy nem vizsgálták ki megfelelően a panaszukat, nem tájékoztatták őket az eredményekről. Ha a feltételezett elkövető meghalt, nem is indítanak egyházjogi eljárást.

A lap hozzáteszi, hogy a spanyol egyházi körök is megosztottak a vádakat illetően: Omella szavai szembemennek a spanyol szerzetesi konferencia nyilatkozatával. Ez utóbbi csoport nagyra értékelte az ombudsman munkáját, és megfogadta, hogy tanulmányozni fogja a dokumentumban szereplő javaslatokat. Emellett a vittoriai egyházmegye a közösségi médiában kért bocsánatot a katolikus egyházban történt szexuális visszaélések áldozataitól.

Az államnak is tennie kell valamit

A jelentés nem spórol a kritikával azoknál az oktatási intézményeknél sem, amelyek sokáig passzívak voltak, és nem tettek meg mindent a kiskorúak védelmében. Ezzel együtt a beszámoló úgy ítéli meg, hogy az államnak is van felelőssége a történtekért.

Az ombudsman ezért egy különleges hivatal létrehozását javasolja, amelynek célja az áldozatok kártalanítása azokban az esetekben, amikor a bűncselekmény elévülése vagy egyéb okok miatt nem lehetett büntetőeljárást lefolytatni. A jelentés nem ad helyt ugyanakkor az áldozatokat képviselő szervezetek egyik fő követelésének, miszerint el kéne törölni ezeknél a visszaéléseknél az elévülési időt.

Juan Cuatrecasas, az „Infancia Robada” (Ellopott gyermekkor) nevű, áldozatokat képviselő egyesület egyik alapító tagja és egy áldozat édesapja arról beszélt, hogy a törvényhozóknak kell most helyrehozniuk az eddigi károkat.

„Ennek valami kezdetének kell lennie, nem egy lezárásnak” – mondta.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint a jelentés közzététele mérföldkő az ország demokratikus történetében. „Ma egy kicsit jobb ország vagyunk, mert egy olyan valóság, amellyel évek óta mindenki tisztában volt, de senki sem beszélt róla, nyilvánosságra került” – mondta a szocialista miniszterelnök Brüsszelben újságíróknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!