Felelősséget vállalt a szexuális visszaélések miatt a francia katolikus egyház

2021. november 05. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

A francia katolikus egyház intézményes felelősséget vállalt pénteken az egyházon belül fiatalok és gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt – írja az MTI.

„A katolikus egyház elsőrendű feladata az áldozatok tekintetében, hogy elismerje intézményes felelősségét a szexuális visszaéléseket elkövetők személyes felelőssége mellett” – jelentette ki Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Lourdes városában. Arról is beszélt, hogy az egyház felelősséggel tartozik az áldozatok, a társadalom és Isten felé.

Az érsek szerint nem csak egyes elkövetők elszigetelt eseteiről van szó, a történteknek rendszerszintű vetülete volt. Moulins-Beaufort kiemelte, hogy

a felelősségvállalás magában foglalja a kártérítés iránti kötelezettséget is.

A francia püspöki konferencia által az egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított független bizottság október elején hozta nyilvánosságra a szexuális visszaélésekről szóló 2500 oldalas jelentését, amely megállapította, hogy a francia katolikus egyházon belül az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma.

Ferenc pápa a jelentés közzététele után fájdalmának adott hangot a francia katolikus egyházban történtek miatt, és egyben köszönetét fejezte ki az áldozatok bátorságáért. A katolikus egyházfő hangsúlyozta azt is, hogy a francia egyháznak a „borzalmas valóság” tudatában a megváltás útját kell követnie.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!