Ferenc pápa szexuális visszaélések áldozataival találkozott Portugáliában, négyszemközt

2023. augusztus 3. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa ötnapos portugáliai látogatása során négyszemközt találkozott egyházi szexuális visszaélések áldozataival, a Vatikán azt közölte, hogy a meghallgatás légköre „intenzív” volt, írja a BBC. A Szentszék portugáliai diplomáciai képviseletén tartott találkozón 13 áldozat vett részt, jelen voltak a portugál egyház kiskorúak védelméért felelős tisztviselői is, a meghallgatás több mint egy órán át tartott.

Ferenc pápa istentiszteletet tart Lisszabonban – Fotó: Joao Relvas / Reuters
Ferenc pápa istentiszteletet tart Lisszabonban – Fotó: Joao Relvas / Reuters

Ezután a pápa este egy lisszaboni istentiszteleten azt mondta, hogy az egyháznak meg kell hallgatnia „az áldozatok gyötrelmes kiáltását”, szerinte a botrány „alázatos és folyamatos megtisztulásra hív bennünket”, és az emiatt elterjedt harag hozzájárult ahhoz, hogy többen szakadtak el a hit gyakorlásától.

A pápa arra a botrányra utalt, ami februárban tört ki Portugáliában, miután megjelent egy független bizottsági jelentés, amely szerint az országban legalább 4815 gyerek lehetett egyházi molesztálás áldozata az 1950-es évekig visszamenőleg, de az egyház „szisztematikusan” igyekezett eltitkolni ezeket az eseteket. A jelentés 564 olyan ember tapasztalatait dokumentálta, akik elmondták, hogy katolikus papok vagy más egyházi tisztviselők molesztálták őket. A jelentést készítő bizottság vezetője, Pedro Strecht gyermekpszichiáter a publikálás után azt mondta, hogy a jelentésben szereplő esetszám csak az áldozatok számának minimumát jelöli, szerinte biztos, hogy sokkal többen vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!