Ferenc pápa a szexuális zaklatások áldozatainak meghallgatását kérte a püspököktől az egyház jövőjének érdekében

2021. szeptember 18. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa szombaton videóban szólt a közép- és kelet-európai püspökökhöz: arra kérte az egyházi vezetőket, hogy hallgassák meg a szexuális visszaélések áldozatait, és tekintsenek rájuk partnerként az egyház reformjában, másként a katolikus egyház jövőjét teszik kockára, írja az MTI.

Közép- és Kelet-Európa római katolikus egyházi vezetői vasárnaptól négynapos konferenciát tartanak Lengyelországban, a téma a gyermekvédelem lesz. Lengyelországban tucatnyi jelenlegi és korábbi püspököt marasztalt el a Vatikán az elmúlt hónapokban, mert nem hallgattak az áldozatokra, és nem büntették meg a gyerekeket molesztáló egyházi személyeket.

„Az egyház csak akkor válhat ismét a befogadás és a biztonság helyévé a szükséget szenvedők számára, ha szembenéz ennek a kegyetlenségnek a valóságával, és alázatosan bocsánatot kér”

-fogalmazott a pápa, aki hozzátette, konkrét lépésekre van szükség a visszaélések megakadályozásában és az egyház reformjának érdekében. A szexuális zaklatások ellen a pápa többször felemelte hangját, könyvében azt is elismerte, hogy a pénz iránti mohóság és szexuális visszaélések jelen vannak az egyházban, ezek ellen továbbra is tenni kell. A pápa idén egy új egyházi törvényt is hozott a zaklatások ellen, a jogszabály elismeri azt is, hogy a fiatalkorúak szexuális bántalmazása mellett felnőtt áldozatai is lehetnek a papok szexuális visszaéléseinek, és azt ugyanúgy büntetni kell.

„Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, sőt, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot”

mondta nyáron az egyházfő. Hozzátette ekkor azt is, hogy a válságból csak „együtt, közösen” lehet kilábalni, mert „katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története és az, ahogyan az egyház egészen a közelmúltig kezelte”. A pápa szerint az első lépés, amelyet az egyháznak meg kell tennie, az a „felelősségvállalás a történtekért, mind egyéni, mind közösségi szinten”.

A szexuális zaklatások kezelése Magyarországon is problémás, nem rég számoltunk be a most 35 éves Pető Attila történetéről: Pető azt állítja, hogy több mint 20 évvel ezelőtt egy katolikus pap molesztálta. Az esetről többször szólt az egyháznak, próbálta elérni, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kivizsgálja az ügyet. A férfi bocsánatkérést várt, a Főegyházmegye vezetői viszont inkább feljelentették zaklatás miatt Petőt, így került bíróságra az ügye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!