Ferenc pápa: Az egyház nem tud továbblépni, amíg nem vállalja fel a szexuális zaklatási ügyek okozta válságot

2021. június 10. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa elutasította csütörtökön Reinhard Marx német bíboros, München-Freising egyházmegye érsekének lemondását, írja a Vatican News és az MTI.

Az egyházmegye június 4-én közölte németül, angolul és olaszul a levelet, melyet Marx a pápához intézett: ebben az állt, hogy szerinte az egyház válságát éli Németországban, illetve világszerte. A bíboros kifejtette, „zsákutcában” érzi magát és úgy véli,

„ezt a válságot saját kudarcunk, a saját bűnünk is okozta. Ez számomra egyre egyértelműbbé és világosabbá vált a katolikus egyház egészét nézve, nemcsak most, hanem az elmúlt évtizedekben”.

A német bíboros az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések feldolgozásának kudarcával indokolta lemondásának felajánlását. Marx a gyermekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány megállapításait értékelve kijelentette: szégyelli magát azért, hogy az egyház „szemet hunyt” a bűncselekmények felett, és „eltussolta” őket, illetve bocsánatot kér ezért a „kudarcért” és az áldozatoknak okozott fájdalomért.

Ferenc pápa értékelte Marx döntését, illetve elismerte, hogy az említett botrányok miatt az „egész egyház válságban van”. Válaszlevelében megköszönte a bíboros bátorságát, azonban elutasította lemondását.

„Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, sőt, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot”

– fogalmazott. Hozzátette, a válságból csak „együtt, közösen” lehet kilábalni, mert „katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története és az, ahogyan az egyház egészen a közelmúltig kezelte”. A pápa szerint az első lépés, amelyet az egyháznak meg kell tennie, az a „felelősségvállalás a történtekért, mind egyéni, mind közösségi szinten”.

A pápa szerint „reformot várnak” az egyháztól a visszaélések ügyében, ami „nem merülhet ki csak szavakban, hanem olyan hozzáállásokra is szükség van, amelyek merik vállalni a válságot, szembe mernek nézni a valósággal, függetlenül a következményektől”.

Az egyházfő június 1-jén jelentette be a katolikus egyház büntető törvénykönyvének régóta várt reformját, mely szigorúbb büntetéseket szab ki adott bűncselekményekért, ide értve a szexuális visszaéléseket és a pénzügyi visszaéléseket is. Az elmúlt időszakban mindkettőből akadt bőven hatalmas port kavaró botránya az egyháznak: a pénzügyi visszaélések vonalán tavaly derült fény Becciu bíboros euró százmilliós pénzszerzéseire. Egy hónappal később került ki a nyilvánosság elé a McCarrick-akta, mely bemutatta az egykori washingtoni érsek zaklatási ügyeit, valamint azt, milyen felszínesen vizsgálta esetét sok évvel ezelőtt az egyház bizottsága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!