A szexuális visszaélések miatt lemond egy érsek Németországban

2021. június 4. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felajánlotta az érsekségéről való lemondását Ferenc pápának Reinard Marx bíboros, a München-Freisingi főegyházmegye vezetője – írja a Reuters. A lépést azzal indokolta, hogy részben felelősnek érzik magát a német egyházban az elmúlt évtizedekben elharapózó szexuális bántalmazások „katasztrófájáért”.

Már május 21-én elküldte a levelét, de Ferenc pápa csak most engedélyezte a nyilvánosságra hozatalát. A pápa még nem fogadta el a felajánlást, van, hogy hetekig, hónapokig mérlegel ilyen szintű döntéseket.

Az egyházfő a múlt héten két bíborost küldött Németországba, hogy kiderítsék, hogy Kölni főegyházmegye mennyire vette komolyan a szexuális bántalmazásokról érkező jelentéseket. Egy 800 oldalas jelentés szerint 1975 és 2018 között a főegyházmegyében legalább 200 bántalmazónak legalább 300 áldozata volt, főleg 14 év alatti gyerekek. A Kölni főegyházmegye bizonyos szempont a katolikus egyház legerősebb régiója, még a Vatikánénál is magasabb a bevétele. Az egyház több képviselője ezért is aggódik, hogy a nyomozás megingathatja a németek egyházba vetett bizalmát.

Az elmúlt időszakban több ezer német pap hagyta ott az egyházat amiatt, ahogy a zaklatási vádakat kezelik, és mert nem engedik az azonos nemű párok házasságának megáldását, amiről korábban mi is írtunk.

„Nekem is osztoznom kell a felelősségben az egyházi személyek szexuális bántalmazási ügyeinek katasztrófájáért, ami az elmúlt évtizedekben zajlott”

– írta Marx felmondólevelében.

Azt írja, hogy a krízis megváltoztatta a hitét, és ráébresztette, hogy nemcsak adminisztratív szempontból van szükség reformra az egyházban, hanem „máshogy kell hirdetni és megélni a hitet” is.

A 67 éves Marx befolyásos tagja az egyháznak, és nézetei viszonylag liberálisak. Tavaly még a németországi katolikusok feje volt, valamint az ország bíborosainak vezetője, de 2020-ban nem indult újra a tisztségért. Marx a pápa egyik tanácsadója, és támogatja például azt, hogy több nő kerüljön magasabb egyházi pozícióba.

„Folytatnám a papi és bíborosi tevékenységemet az egyházban, és továbbra is foglalkoznék lelkipásztori feladatokkal bárhol, ahol jónak és hasznosnak látja”

– írta Ferenc pápának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!