Egyházi törvénnyel lép fel a szexuális visszaélések ellen Ferenc pápa

2021. június 1. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Módosítja az egyházi törvényt Ferenc pápa, büntetni fogják a papok szexuális visszaéléseit, abúzusait. Az új törvény az egyháznak dolgozó laikusokra is vonatkozik majd – írja az AP.

A fiatalkorúak szexuális bántalmazása mellett azt is elismeri az új egyházi jogszabály, hogy felnőtt áldozatai is lehetnek a papok szexuális visszaéléseinek, és azt ugyanúgy büntetni kell. Az AP cikke szerint az új szabályozással megszüntetnek mindenfajta mérlegelést, a püspökök és az egyházi vezetők nem hagyhatják figyelmen kívül a feléjük jelzett visszaéléseket. Sőt, a törvény azt is kimondja, hogy az egyházi vezetők is felelősségre vonhatóak, ha nem vizsgálnak ki egy esetet.

Az 1983-as törvénykönyvet többen is kritizálták, mert alkalmatlannak bizonyult a szexuális visszaélések kivizsgálására, szankcionálására. Az áldozatok szerint túl sok mérlegelési mozgásteret hagyott a püspököknek, akiknek sok esetben az volt az érdekük, hogy inkább eltussolják a papok visszaéléseit, így elkerülve a nagyobb balhét. Az új egyházi törvény december 8-án lép életbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!