Bocsánatot kért a papok által elkövetett szexuális visszaélésekért a nyugalmazott pápa, de nem ismeri el, hogy vétkezett volna

2022. február 8. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

XVI. Benedek nyugalmazott pápa kedden ismét bocsánatot kért a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek kezelésében elkövetett „súlyos hibákért”, de nem ismerte el, hogy ő személyesen vétkezett volna, írja az AP.

A korábbi egyházfővel kapcsolatban nemrég arról írt több lap is, hogy még évtizedekkel ezelőtt, müncheni érsekként tudott több papról, akik gyerekeket molesztáltak. Benedek, a korábbi Joseph Ratzinger bíboros 1977 és 1982 között állt az érsekség élén. Egy jogászok által készített jelentés szerint Ratzinger több pap tevékenységét sem korlátozta annak idején, még akkor sem, amikor már hivatalosan, büntetőjogilag is felelősségre vonták őket tetteikért. Benedek ügyvédei a jelentésre válaszul határozottan állították: „Ratzinger érsekként nem vett részt a visszaélésekkel kapcsolatos cselekmények eltussolásában”.

A mostani levelére Benedek „gyónásként” hivatkozik, és arról ír benne, hogy pápaként találkozott papok által elkövetett abúzusok áldozataival (valószínűleg nem azokkal, akiket még érseksége idején bántalmaztak), így elsőkézből tapasztalta meg „a legsúlyosabb hibák hatásait”.

Mint írta, „mi magunk is belesodródunk ebbe a súlyos hibába, ha elhanyagoljuk, vagy nem szállunk szembe vele a szükséges határozottsággal és felelősséggel”. Ismét bocsánatot kért az összes áldozattól, és hangsúlyozta, szégyelli magát, és mélységes fájdalmat érez.

A Vatikán határozottan védelmébe vette Benedeket, emlékeztetve arra, hogy ő volt az első pápa, aki találkozott visszaélések áldozataival, és aki szigorú szabályokat hozott a gyermekeket megerőszakoló papok megbüntetésére. Szintén ő volt, aki arra utasította az egyházat, hogy az „alázat útját járja”, amikor bocsánatot keres a papjai által elkövetett bűnökért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!