Az elmúlt 70 évben 216 ezer tizenéves fiú eshetett francia katolikus pedofil papok áldozatául

2021. október 5. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden tették közzé a francia katolikus egyházon belüli visszaélésekről szóló jelentést, amiből néhány napja már közölték, hogy mintegy 2900-3200 gyermekmolesztáló elkövető (papok és diakónusok) dolgozott a francia egyházban 1950 és 2020 között. Ez a szám a minimum, ennyi esetben tudják biztosan, hogy szexuális agresszió történt. Az ún. Sauvé-jelentésen két és fél évig dolgozott az erre a célra felállított független bizottság, tanúkat és áldozatokat hallgattak meg, átnézték a rendőrségi jelentéseket és sajtóhíreket is. A bizottság elnöke Jean-Marc Sauvé, a jelentés róla kapta sajtóban elterjedt nevét.

A jelentést a délelőtti órákban ismertették, a Le Monde percről percre közvetítésben részletezte, de beszámolt róla mások mellett az Associated Press is. Eszerint:

  • A becsült áldozatok száma eléri a 216 ezret, főként akkor 10–13 éves fiúk voltak érintettek.
  • Az elmúlt 70 évben ezt kb. 3000 gyermekmolesztáló követte el, kétharmaduk pap.
  • A fentiekből következik, hogy egy szexuális bűnelkövetőnek legalább 70 áldozata volt.
  • A vizsgált időszakban összesen 115 000 egyházi személy volt munkavállaló, a 2,5-2,8 százalékukat érintik az ügyek. A Ciase (a szexuális erőszakokat vizsgáló független bizottság) arra számít, hogy a 3 százalékukhoz közeli arány lesz a minimumbecslés.
  • Ha az egyház szolgálatában álló, nem egyházi személyekkel is kibővítjük az elkövetők számát, akkor az áldozatok száma 330 000 is lehet.
  • A bizottság vizsgálódásai kezdetén felállítottak egy vonalat, ahová az áldozatok vagy áldozatok ismerősei telefonálhattak be: 6500 hívás futott be ide.
  • 22 ügyet továbbítottak az ügyészségnek, másik 40 pedig már elévült, de a gyanúsítottak még életben vannak, ezért ezeket az ügyeket továbbították az egyházi vezetőknek.
  • A bizottság megfogalmazott egy 45 pontos ajánlást a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzésére. Eszerint a papokat képezni kell, támogatni kell a rendőröket, hogy felismerjék és segítsék az áldozatokat.
  • A jelentés 485 oldal hosszú, mintegy 2000 oldalnyi melléklete van.

A francia katolikus egyházban történt szexuális abúzusok ügye 2020 januárjában lett még hangosabb világszerte, amikor elindult a 75 éves Bernard Preynat pere. Preynatot 2019-ben taszították ki a papi rendből, miután az egyházi testület bűnösnek találta 16 évnél fiatalabbak ellen elkövetett szexuális abúzus vádjában. Preynat 1971 és 1991 között legalább 80, 7 és 15 év közötti fiút molesztált, amikor cserkészekkel dolgozott. Elismerte az elkövetést, a bíróság összesen öt év börtönbüntetésre ítélte. Preynat ügye miatt Philippe Barbarin lyoni érseket is felmentették, ám végül be is adta a felmondását.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!