Eltévedt a strasbourgi vonat, Disneylandhez vitt EP-képviselőket

2023. október 16. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz Strasbourgba tartó európai parlamenti dolgozó és képviselő kötött ki véletlenül Marne-la-Vallée – Chessyben, írja a Politico. A pályaudvar nevéhez még a belga államvasút honlapja is hozzácsapja zárójelben, hogy Disneyland Paris, mert

az állomás gyakorlatilag Disney-látványosságok közepén található.

Maga a park néhány perc gyaloglásra van onnan, a Disney expresszjáratai is oda érkeznek.

Emmanuel Foulon francia EP-asszisztens X-re (a volt Twitterre) posztolt az állomásról azzal, hogy talán nekik is át kellene venniük a mottót: „amikor a varázslat életre kel”.

Az utazócirkusz, amitől hiába próbál megszabadulni az EP

Az Európai Parlamentet az uniós kvázialkotmány, az alapszerződések kötelezik rá, hogy évente 12-szer négy napot Strasbourgban ülésezzen. Ebből a franciákon kívül az EP-sek jelentős részének elege van, és amúgy általában Brüsszelben (vagy a „zöld heteken” a hazájukban) maradnak. Az utazgatásnak 2008-ban egy időre az vetett véget, hogy beszakadt az üres strasbourgi ülésterem plafonja, többek örömére Brüsszelbe kényszerítve őket, de próbálkoztak már azzal is, hogy cselesen közvetlenül egymás mögé tettek két ülést, ami miatt Franciaország perelt.

A képviselők hiába szavazták meg 2013-ban nagy többséggel, hogy legalább hadd válasszák meg maguk a székhelyüket (a Reuters szerint Brüsszel javára, bár ezt a határozat nem mondta ki). A testület épületeinek szétszórása Brüsszel, Strasbourg és Luxemburg közé évi 156-204 millió euróba kerül, amiből csak az elzászi város 103 milliót visz el a határozat szerint, az utazgatás pedig több mint tízezer tonna szén-dioxidért felel.

Az alapszerződéseken csak a tagállamok egyhangú döntésével lehetne változtatni, azaz a franciák vétózhatnak. Így a plenárisok hetében hétfőn azóta is autókaravánok indulnak Brüsszelből az elzászi városba, hogy odaérjenek a késő délután kezdődő üléssorozatra. Az EP külön vonatjáratokat is foglal és többek között plakátokon igyekszik a környezetbarátabb megoldás felé terelni mindenkit.

Többen most is egyetlen székhelyet követeltek

A vasúttársaságok időnkénti szerencsétlenkedései viszont nem sokat javítanak a járatok megítélésén. Néhány éve egy belga vasúttól foglalt Thalys gyorsvonat robbant le egy francia mező közepén.

A Politico szerint hétfőn az egyik, brüsszeli déli pályaudvarról induló járat Párizsnál a Charles de Gaulle repülőtér után Marne-la-Vallée – Chessybe indult egy kerülőre, amivel 45 perces késést szedett össze. Egy uniós tisztviselő arról beszélt a lapnak, hogy a mozdonyból kiszállt a vezető, a szerelvény másik végéhez sétált, majd a vonat elindult a másik irányba.

Az utasok egy része próbált jó képet vágni a helyzethez. „Team Disneyland” – posztolta X-re (a volt Twitterre) Samira Rafaela holland EP-képviselő egy kollégájával a vonat büféjéből.

„Sajnos nem szállhattunk ki”

– szomorkodott a Politico szerint egy uniós tisztviselő a járaton. Egy parlamenti asszisztens arról beszélt, hogy nagyjából mindenki azon röhög, mennyire őrült helyzetbe kerültek, néhányan pedig elkiáltották magukat, hogy „egyetlen székhelyet most”, azaz szüntessék meg a minden hónapra jutó ingázást.

„NEM vagyunk Mickey Egér Parlament”

posztolta X-re a magyar kormánnyal is előszeretettel trollkodó Daniel Freund.

Amúgy ki sem kellett volna menni az EP brüsszeli épületéből, ha valaki Disney-re vágyna: akad benne egy Mickey Egér Bár, amelyet a székeiről neveztek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!