Európai parlamenti díjat kapott a Tanítanék Mozgalom

2023. október 13. – 13:32

frissítve

Európai parlamenti díjat kapott a Tanítanék Mozgalom
Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom képviseletében átveszi az Európai Polgár díjat Dobrev Klára EP-képviselőtől a budapesti Európa Pontban 2023. október 13-án – Fotó: Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken adták át a Tanítanék Mozgalomnak az idei magyarországi Európai Polgár díjat, amelyet évente minden tagállamban kiosztanak. Az elismerést a mozgalom nevében Törley Katalin vette át.

„Az oktatás célja, hogy mindenki szabad és autonóm felnőtté, szabad és autonóm emberré, szabad és autonóm magyar állampolgárrá és szabad és autonóm európai polgárrá váljon”

– jelentette ki a pénteki díjátadón.

A díjat évente kiosztó Európai Parlament közleménye alapján a mozgalom a közoktatás fejlesztéséért és a pedagógusok helyzetének javításáért jött létre 2016-ban. Többek között részt vettek olyan ajánlások megalkotásában, amelyek a magyarországi oktatási rendszert fejlesztenék. A szervezet 2022 tavasza óta koordinálja a polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyben a pedagógusok sztrájkjogának megtagadása miatt a közlemény szerint 400 iskola, 8000 tanár és még több diák vett részt. A mozgalom egy alapot hozott létre a sztrájkban vagy polgári elégedetlenségben részt vevő tanárok támogatására.

A közlemény szerint a díjat olyan, „kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki”.

A szabályok értelmében egy kuratórium választ ki tagállamonként legalább egy díjazottat – idén összesen 41-et – egy-egy nemzeti listáról. A névsorokat tagállami zsűrik állítják össze, amelyek legalább három EP-tagból, egy civil és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből állnak. A díjra magánszemélyek, csoportok, egyesületek és szervezetek is pályázhatnak, illetve jelölhetnek projektet, de az EP-képviselők is tehetnek egy-egy javaslatot. A Tanítanék Mozgalmat Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője terjesztette fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!