Lopott rakétákat talált az ukrán rendőrség egy Kijevhez közeli garázsban

2023. október 1. – 09:34

frissítve

Lopott rakétákat talált az ukrán rendőrség egy Kijevhez közeli garázsban
Egy ukrán katona rakétákat tölt be egy Mi-8-as katonai helikopter indítórakétájába, szeptember 29-én – Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Business Insider interjút készített azzal a mesterlövésszel, aki Bahmut szellemeként azonosítja magát: a férfi azt állítja, hogy a csapata 558 orosz katonát vadászott már le, ő maga pedig személyesen 113 orosz haláláért felelős.

A férfi becenevét onnan kapta, hogy a hívójele „szellem”, a csapatával pedig Bahmut határában dolgoznak. A csapat, akik a parancsnokuk nyomán szintén szellemeknek hívják magukat, jellemzően nagyobb értékű célpontokra vadásznak, és ha ezeket sikerül kiiktatniuk, az útjukba kerülő minden oroszra lőnek.

Bahmut szelleme szerint 2,5 kilométerről is vadásztak már le katonát – ha ez igaz, ez az egyik legtávolabbi mesterlövész-találat a történelem során. Azt nem árulta el, hányan vannak a csapatában, de megközelítőleg néhány tucat katonáról beszélt.

A mesterlövész-csoportról itt írtunk bővebben.

A Robert Fico volt kormányfő által vezetett Smer véget vetne az ukrajnai fegyverszállításnak, mondta a La Repubblica olasz lapnak Lubos Blaha, a párt elnökhelyettese. Amikor a lap felvetette, hogy ez Ukrajna végét is jelentheti, Blaha azt mondta, hogy „ez csak azt jelentené, hogy a háború nem folytatódna tovább”. Bővebben ebben a cikkben.

Műholdfelvételek látszik, hogy Oroszország harci repülőgépek sziluettjét festette fel az egyik légibázisuk aszfaltjára.

Az Oroszországban található Engels légibázison kétdimenziós Tu-95MS típusú repülőgépek láthatóak műholdfelvételeken. Ezeket feltehetően közvetlenül a kifutópályára festették, vagy más módon, valamilyen anyagból – például ponyvából – készítették őket.

Azt pontosan nem tudni, hogy Oroszországnak mi a célja, de a festett repülőkkel vélhetően a műholdakat, illetve a drónokat szeretnék összetéveszteni. Azonban ennek működése megkérdőjelezhető, mivel a szemben álló erők hozzáférnek olyan modern radarberendezésekhez, amelyek képesek megkülönböztetni egy 2D-s és egy 3D-s objektumot.

(The War Zone)

Ukrajna a nyugati fegyvergyártókkal való partnerségen keresztül kívánja fellendíteni hazai védelmi iparát – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök a Nemzetközi Védelmi Ipari Fórum megnyitóján elmondta, hogy Ukrajna védelmi ágazatát „nagy katonai csomóponttá” kívánja alakítani. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a védelmünkhöz szükséges felszerelések gyártását és minden egyes olyan fejlett védelmi rendszert, amelyet a katonáink használnak, lokalizáljuk” – mondta.

Zelenszkij szerint az ukrán a védelem olyan szakaszában van, amikor nagyon fontos, hogy visszavonulás nélkül haladjanak előre. Ukrajna legfőbb prioritásai közé sorolta a légvédelmet és az aknamentesítést is.

A hét elején a NATO főtitkára azt mondta, hogy a nyugati katonai szövetség 2,4 milliárd eurós lőszerbeszerzési szerződést kötött, hogy a szövetséges országok feltölthessék készleteiket, miközben segítenek Ukrajnának.


Az Egyesült Királyság több kiképzést vállalna Ukrajna területén, emellett bizonyos katonai felszerelések gyártását is Ukrajnába telepítené – jelentette be Grant Shapps brit védelmi miniszter.

Grant Shapps a hadsereg vezetőivel beszélt arról, hogy több kiképzést kellene a háború sújtotta országba vinniük, és felszólította a brit védelmi cégeket, hogy hozzanak létre ott termelést. Shapps szerint Ukrajna nyugati részén most lehetőség nyílt arra, hogy az egyik brit fegyvergyártó cég (BAE) is gyártani kezdjen. Hozzátette: emellett folytatnák az ukrán katonák kiképzését is, akár Ukrajnában területén is.

Volodimir Zelenszkij üdvözli Grant Shapps brit védelmi minisztert egy találkozó előtt szeptember 28-án – Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Reuters
Volodimir Zelenszkij üdvözli Grant Shapps brit védelmi minisztert egy találkozó előtt szeptember 28-án – Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Reuters

Az Egyesült Királyság és más NATO-tagok eddig elkerülték a katonai jelenlétet Ukrajnában, hogy csökkentsék az Oroszországgal való közvetlen konfliktus kockázatát. Rishi Sunak az Egyesült Királyság miniszterelnöke később tagadta is, hogy brit csapatok képezhetnének ki katonákat Ukrajna területén. Elmondta, hogy védelmi minisztere kijelentése a távolabbi jövőre vonatkozott, és legfeljebb arról lehet szó, hogy az ukrán katonák kiképzésének egy részét áthelyezik majd Ukrajnába.

Az ország eddig több ezer katona kiképzését vállalata, azonban ezek a kiképzések nem Ukrajna területén, hanem az Egyesült Királyságban zajlottak.

(Sky News, Guardian)

Az ukrán rendőrség az elmúlt napokban több fegyvert is lefoglalt Kijev környékén: legutóbb több, garázsban tárolt föld-levegő rakétát.

Az ukrán rendőrség közölte, hogy légvédelmi rakétákat adtak át a hadseregnek, miután azokat megtalálták egy Kijevhez közeli garázsban. A két lopással gyanúsított férfi olyan légvédelmi rakétákat rejtegetett, amiket vélhetően az oroszok még 2022 tavaszán hagytak hátra, miután kivonultak a csernyihivi területről. A rendőrség közölte, hogy először a rakétákhoz tartozó indítórendszert találták meg, ezután pedig megpróbálták kideríteni, hogy a hozzá tartozó rakéták hová tűnhettek.

„Ezeket az egyik elkövető a kijevi régió egyik részén, egy bérelt garázsban tárolta”

– közölték a rendőrök. A rendőrség azt nem árulta el, hogy a 38 és 45 éves gyanúsítottaknak mi volt a terve a rakétákkal.

Fotó: Ukrán Nemzeti Rendőrség
Fotó: Ukrán Nemzeti Rendőrség

Három napon belül egyébként ez volt a második alkalom, hogy a kijevi rendőrség fegyvereket foglalt le. Szerdán letartóztatottak egy férfit, aki szerintük „jelentős mennyiségű” fegyvert rejtett el egy lakásban és egy garázsban.

(Yahoo News)

Az orosz pénzügyminisztériumból kiszivárgott dokumentumok szerint Oroszország védelmi kiadásai 2024-re a teljes közkiadás mintegy 30 százalékára nőhetnek – derül ki a brit védelmi minisztérium napi jelentéséből.

Az orosz pénzügyminisztérium olyan költségvetést javasol, amiben a GDP körülbelül 6 százalékát a védelmi költségek teszik ki. Ez közel 68 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest.

A brit védelmi minisztérium azt írja, hog az orosz gazdaság vélhetően bírni fogja a védelmi kiadásoknak ezt a szintjét, de ez a szélesebb értelemben vett gazdaság rovására mehet. Az orosz védelmi kiadások részleteit egyébként mindig titkosítják, de a kiszivárgott információkból arra lehet következtetni, hogy Oroszország többéves ukrajnai harcokra készül.

Szergej Sojgu védelmi miniszter néhány napja nyilvános nyilatkozatában arról beszélt, hogy Oroszország felkészült arra, hogy a konfliktus 2025-ben is folytatódhat.

Joe Biden felszólította az amerikai kongresszust, hogy folytassa az Ukrajnának nyújtott segélyek biztosítását. Egy utolsó pillanatos megállapodással sikerült elkerülni az amerikai kormányzat leállását, azonban az Ukrajnának szánt további támogatások nem szerepelnek az átmeneti büdzsében, arról külön törvényben szavaz a képviselőház.

A szövetségi kormányzat leállásának veszélye órákkal a vasárnap reggeli határidő lejárta előtt megszűnt, miután az amerikai elnök aláírta a kormányzati intézmények nyitva tartását biztosító ideiglenes finanszírozási törvényt.

A csomagból kimaradt az Ukrajnának nyújtott támogatás, amely a Fehér Ház egyik prioritása volt, de egyre több republikánus politikus ellenzte.

„Bár a házelnök és a kongresszus túlnyomó többsége rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát, ebben a megállapodásban nincs új finanszírozás” – mondta Biden. Szerinte semmilyen körülmények között nem engedhetik meg, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás megszakadjon. Bízik benne, hogy a republikánius házelnök, Kevin McCarthy továbbra is tartja magát Ukrajna megsegítéséhez.

(Sky News)

Az orosz erők tegnap nyolc rakétát, 99 légicsapást és 45 rakétarendszerrel végrehajtott támadást indítottak – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara vasárnap reggeli tájékoztatójában.

A tájékoztató hosszasan sorolja, hogy pontosan mely területeket érte az elmúlt nap légicsapás, köztük van: Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja is. Az ukránok szerint több mint 120 település került tűz alá az elmúlt nap, a leginkább érintett területek között van Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck és Herszon.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz erők 440 főt vesztettek szombaton a harcokban.

(Guardian)

  • A Reuters szerint külföldön is próbálnak toborozni a seregbe: szegénységben élő kubaiakat hívnak például Oroszországba.
  • Románia szombaton közölte, hogy orosz drónok léphették át éjjel az ukrán-román határt, megsértve ezzel az ország légterét.
  • Zelenszkij bejelentette az Ukrajna hadiiparát segíteni hivatott Védelmi Ipari Szövetség létrehozását az első védelmi ipari fórumon, Kijevben.
  • Putyin az „Újraegyesítés napjává” nyilvánította szeptember 30-át, megemlékezve Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszország általi illegális annektálásáról.
  • Két ukrán katonát mentettek ki egy különleges művelet során, miután több mint másfél évig bujkáltak az oroszok által megszállt területeken.
  • Moszkvában virágokkal és mécsesekkel emlékeznek meg Prigozsinról.
  • Odesszában járt az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell, aki megerősítette az Európai Unió Ukrajna melletti szilárd kiállását az orosz-ukrán háborúban.

A szombati eseményeket ide kattintva tudják visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!