Brit védelmi miniszter: Csapatokat küldenénk Ukrajnába, hogy segítsenek a katonák kiképzésében

2023. október 1. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva


Az Egyesült Királyság több kiképzést vállalna Ukrajna területén, emellett bizonyos katonai felszerelések gyártását is Ukrajnába telepítené – jelentette be Grant Shapps brit védelmi miniszter.

Grant Shapps a hadsereg vezetőivel beszélt arról, hogy több kiképzést kellene a háború sújtotta országba vinniük, és felszólította a brit védelmi cégeket, hogy hozzanak létre ott termelést. Shapps szerint Ukrajna nyugati részén most lehetőség nyílt arra, hogy az egyik brit fegyvergyártó cég (BAE) is gyártani kezdjen. Hozzátette: emellett folytatnák az ukrán katonák kiképzését is, akár Ukrajnában területén is.

Volodimir Zelenszkij üdvözli Grant Shapps brit védelmi minisztert egy találkozó előtt szeptember 28-án – Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Reuters
Volodimir Zelenszkij üdvözli Grant Shapps brit védelmi minisztert egy találkozó előtt szeptember 28-án – Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Reuters

Az Egyesült Királyság és más NATO-tagok eddig elkerülték a katonai jelenlétet Ukrajnában, hogy csökkentsék az Oroszországgal való közvetlen konfliktus kockázatát. Rishi Sunak az Egyesült Királyság miniszterelnöke később tagadta is, hogy brit csapatok képezhetnének ki katonákat Ukrajna területén. Elmondta, hogy védelmi minisztere kijelentése a távolabbi jövőre vonatkozott, és legfeljebb arról lehet szó, hogy az ukrán katonák kiképzésének egy részét áthelyezik majd Ukrajnába.

Az ország eddig több ezer katona kiképzését vállalata, azonban ezek a kiképzések nem Ukrajna területén, hanem az Egyesült Királyságban zajlottak.

(Sky News, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!