113 orosz katonát lőhetett le Bahmut szelleme

2023. október 1. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Business Insider interjút készített azzal a mesterlövésszel, aki Bahmut szellemeként azonosítja magát: a férfi azt állítja, hogy a csapata 558 orosz katonát vadászott már le, ő maga pedig személyesen 113 orosz haláláért felelős.

A férfi becenevét onnan kapta, hogy a hívójele „szellem”, a csapatával pedig Bahmut határában dolgoznak. A csapat, akik a parancsnokuk nyomán szintén szellemeknek hívják magukat, jellemzően nagyobb értékű célpontokra vadásznak, és ha ezeket sikerül kiiktatniuk, az útjukba kerülő minden oroszra lőnek.

HMMWV-kben, vagyis Humvee-kben érkeznek a helyszínek közelébe, majd gyalog közelítik meg a célpontokat. A lövéseket elektronikusan rögzítik a puskáik irányzékán keresztül, és a csapat a sikeres bevetés után még három-öt órán keresztül folytatja a célpont megfigyelését, hogy megbizonyosodjon a haláláról.

Bahmut szelleme szerint 2,5 kilométerről is vadásztak már le katonát – ha ez igaz, ez az egyik legtávolabbi mesterlövész-találat a történelem során. Azt nem árulta el, hányan vannak a csapatában, de megközelítőleg néhány tucat katonáról beszélt.

Az egység 10 hónapos intenzív kiképzésen vett részt, majd februárban Bakhmutba érkezett, ahol azóta is maradt. A katonákat nem feltétlenül a tudásuk és a tapasztalatuk, inkább a hazafiasságuk és a hozzáállásuk alapján válogatják be a szellemek közé.

„A bátorság olyan dolog, ami belenevelhető valakibe” – mondta az Insidernek a videóinterjú során. „Az embernek erősnek kell lennie, nagyon kitartónak, jó koncentrációs készséggel kell rendelkeznie, pszichológiailag nagyon rugalmasnak és nyilvánvalóan hazafiasnak kell lennie. A hazaszeretetnek ez az aspektusa nagyon fontos, mert az embernek meg kell értenie, hogy miért csinálja az egészet.”

Bahmut szelleme szerint eddig egyetlen katonát sem veszített az egységéből, bár sérülés történt már. Civilben vállalkozó volt, és akkor állt katonának, amikor Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krím-félszigetet.

A BBC korábban terepen is elkísérte az egységet, akkor egy fotós és egy újságíró tartott a csapattal, ahogy elvittek, majd visszahoztak egy kiküldetésről két mesterlövészt. Bahmut szelleme akkor még 76 találatnál tartott, a csapat pedig 524-nél. A katonák azt mondták az újságírónak: tudják, hogy egy csapat mesterlövész nem fogja megnyerni a háborút, de úgy hiszik, van hatása annak, amit csinálnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!