Szijjártó pénteken találkozik az orosz külügyminiszterrel

2023. szeptember 22. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének alkalmából pénteken találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – írja a Sky News.

Az ENSZ Közgyűlését New Yorkban tartják, korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Novák Katalin köztársasági elnök is beszédet mondott.

Ahogy arról korábban írtunk, az orosz külügyminiszter a tervek szerint 20 kétoldalú találkozón vesz részt nemzetközi szervezetek képviselőivel, köztük António Guterres ENSZ-főtitkárral. Az amerikai és ukrán delegációval viszont nem tervez találkozót.

A Sky News információi szerint a magyar és az orosz külügyminiszter találkozójára még pénteken sor kerülhet. Szijjártó Péter péntek kora délután az M1 híradójának nyilatkozva azt mondta, elsősorban arról fog beszélni Lavrovval, hogy „mi szükséges ahhoz van, hogy a szomszédságunkban végre béke legyen”. „A világnak elege van már a háborúból, mindenki azt akarja, hogy vége legyen” – tette hozzá.

Az ENSZ tavalyi New York-i közgyűlésén Szijjártó Péter volt az egyetlen uniós külügyminiszter, aki tárgyalt az orosz külügyminiszterrel. Mint később kiderült, ezt annak ellenére tette, hogy az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel.

Múlt hét végén Lengyelország mellett Magyarország is korlátozásokat jelentett be az ukrán gabonaimportra. Zelenszkij ezután az ENSZ Közgyűlésén megjegyezte, hogy még a szövetségeseik között is vannak, akik keresztbe tesznek annak, hogy gabonát tudjanak exportálni. Ezzel alighanem az importtilalmat egyoldalúan meghosszabbító Szlovákiára, Lengyelországra és Magyarországra utalt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!