Orosz újságírók részt vehetnek a New York-i ENSZ Közgyűlésen, de nem hagyhatják el a várost

2023. szeptember 20. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Szergej Lavrov orosz külügyminisztert az ENSZ Közgyűlésre elkísérő orosz újságírók utazási korlátozással ellátott amerikai vízumot kaptak, aminek értelmében New York központjától legfeljebb 40 km-re utazhatnak – írja az orosz állami hírügynökség a TASZSZ.

Az orosz újságírók a korábbi években 1-es típusú újságírói vízumot kaptak, 2023-ban viszont már csak C2-est. Ezzel csak az ENSZ New York-i közgyűlésén vehetnek részt, de például Washingtonba már nem utazhatnak el interjúkészítés céljából sem.

Így is szerencsésnek mondhatók, Lavrov delegációjából ugyanis nem mindenki kaphatott vízumot, így több munkatársa is Oroszországban maradt. Az orosz külügyminiszter egyébként a tervek szerint 20 kétoldalú találkozón vesz részt nemzetközi szervezetek képviselőivel, köztük António Guterres ENSZ-főtitkárral. Az amerikai és ukrán delegációval viszont nem tervez találkozót.

Az ENSZ tavalyi New York-i közgyűlésén Szijjártó Péter volt az egyetlen uniós külügyminiszter, aki tárgyalt az orosz külügyminiszterrel. Mint később kiderült, ezt annak ellenére tette, hogy az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!