Horvátország sem fog ukrán gabonát importálni

2023. szeptember 19. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Andrej Plenković horvát miniszterelnök kijelentette, hogy országa nem fog ukrán gabonát importálni. Hozzátette: annak a lehetőségét sem zárta ki teljesen, hogy Horvátország is behozatali tilalmat rendel el az ukrán gabonára.

„Horvátország álláspontja és kívánsága az, hogy tranzitország vagyunk, nem pedig olyan ország, amely hatalmas mennyiségű ukrán gabonát kap, amely olcsóbb, mint a miénk, ami azt jelentené, hogy a gazdáink bajban lennének” – idézte Plenkovićot a HINA horvát nemzeti műsorszolgáltató.

Kijev hétfőn indított jogi eljárást a Kereskedelmi Világszervezetnél Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen, mivel a három uniós ország nem voltak hajlandó feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat. Arra a kérdésre, hogy Horvátország is hasonló tilalmat vezetne-e be, Plenković nem kívánt válaszolni, de megismételte, hogy a horvát kikötők jelenleg is megkönnyítik az ukrán gabona harmadik országokba történő továbbítását

Horvátország korábban felajánlotta tengeri kikötőinek használatát Ukrajnának, miközben Oroszország folyamatosan az ukrán kikötőkhöz való hozzáférést. Az ukrán gabonaexport szokásos útvonala a fekete-tengeri kikötőkön át haladna, de Kijev az orosz invázió kezdete óta keres alternatív útvonalakat. Ez azóta újra különösen sürgetővé vált, hogy Oroszország július közepén felfüggesztette az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött gabonaszállítási egyezményt a Fekete-tengeren.

(Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!