Ukrajna már horvátországi kikötőkön keresztül is exportál gabonát

2023. szeptember 7. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna horvátországi kikötőkön keresztül is megkezdte gabonájának szállítását, ezzel igyekszik bővíteni az exportútvonalakat, amíg a fekete-tengeri kikötőit blokád alatt tartják, mondta Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettes.

Az ukrán gabonaexport szokásos útvonala a fekete-tengeri kikötőkön át halad, de Kijev az orosz invázió kezdete óta keres alternatív útvonalakat. Ez azóta újra különösen sürgetővé vált, hogy Oroszország július közepén felfüggesztette az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött gabonaszállítási egyezményt a Fekete-tengeren.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter július végi zágrábi látogatásán már bejelentette: Horvátország beleegyezett abba, hogy az ukrán gabona exportjához használják dunai és adriai kikötőit. „Készek vagyunk fejleszteni ezt a lehetőséget a szállítási útvonal bővítésével” – mondta Szviridenko csütörtökön. „Úgy hisszük, hogy ez a logisztikai útvonal a háború után is fontos szerepet játszik majd országaink kétoldalú kereskedelmében”. (Guardian, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!