Musk tavaly lekapcsoltatta a Starlinket a krími partoknál, hogy meghiúsítson egy ukrán támadást az orosz flotta ellen

2023. szeptember 7. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk tavaly titokban utasította mérnökeit, hogy kapcsolják le a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát a krími partok közelében, hogy megzavarjanak egy ukrán támadást az orosz haditengerészeti flotta ellen – derül ki Walter Isaacson Elon Muskról szóló monográfiájából, ami szeptember 12-én fog megjelenni. A könyvből a CNN közölt részleteket.

A könyvben Isaacson azt írja, a robbanóanyaggal felszerelt ukrán tenger alatti drónok megközelítették az orosz flottát, amikor „elvesztették a kapcsolatot, és a partra sodródtak”.

Isaacson szerint Musk azért döntött úgy, hogy lekapcsolja a műholdakat, mert attól tartott, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésével bosszulná meg a krími támadást – erre a következtetésre vezető orosz tisztviselőkkel folytatott beszélgetései után juthatott.

Ez az eset is bemutatja, milyen különleges pozícióban találta magát Musk az ukrajnai háborúban. Arról, hogy hogy került a messiáskomplexusos, csapongó milliárdos abba a helyzetbe, hogy akár egy gombnyomással megbéníthatja az ukrán honvédelmet ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Amikor 2022 februárjában Oroszország lerohanta Ukrajnát, azonnal elkezdték támadni a kritikus infrastruktúrát, beleértve az internetet is. Ekkor Musk néhány órán belül bejelentette, hogy elérhető Ukrajnában a Starlink nevű privát műholdas internetszolgáltatása, és küldi a használatához szükséges terminálokat. Ezért, mint később kiderült, 3 millió dollárt kapott az Egyesült Államoktól.

Annak viszont nem örült, hogy hadászati célra használják a technológiáját, ezért kezdte nyilvánosan pedzegetni már tavaly ősszel, hogy az oroszoknak és az ukránoknak tárgyalóasztalhoz kellene ülniük. Azóta előfordult pár érdekes eset, tavaly október 28-án például Dmitrij Medvegyev a Twitteren szólította fel Muskot, hogy kapcsolja le a Starlinket, egy héttel később a déli fronton harcoló ukrán katonák hirtelen azzal szembesültek, hogy nincs internet. Idén februárban aztán megint korlátozták az ukrán hadsereg Starlink-elérését, mert a SpaceX szerint nem kommunikációra, hanem drónok irányítására használták.

A Pentagon végül júniusban kötött szerződést a SpaceX-szel, megvásárolták a Starlink szolgáltatását Ukrajnának.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!