Erdoğan szakítással fenyegette meg az EU-t

2023. szeptember 18. – 18:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha kell, szétválhatnak az útjaink az EU-val, figyelmeztetett Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Az Anadolu állami hírügynökség szerint egy európai parlamenti jelentés miatt a hétvégén arról beszélt, hogy „az EU megpróbál elszakadni Törökországtól”.

Az Európa és Ázsia határán fekvő ország 1999 óta tagjelölt, de azóta alig haladt valamit az EU-csatlakozás felé. A török elnök júliusban még arról beszélt, „jöjjenek és nyissák meg az utat Törökország európai uniós tagsága előtt”, miközben megpróbálta összekötni az ügyet a svédek NATO-ba engedésével.

A török elnök egy múlt héten elfogadott EP-határozat kapcsán azt mondta. az Európai Unió az utóbbi időben „lépéseket tett, hogy megszakítsa a kapcsolatait Törökországgal”. Felmérik a fejleményeket, és

„ha kell, szétválhatnak az útjaink az Európai Unióval”.

EP: Gondoljuk át a folytatást

Az EP múlt heti állásfoglalása többek között kijelentette, hogy

„az uniós csatlakozási tárgyalások 2018 óta gyakorlatilag megrekedtek

a törökországi jogállamiság és demokrácia romlása miatt”. Törökországnak „hitelesen bizonyítania kell elkötelezettségét a szorosabb kapcsolatok és az Európai Unióhoz való igazodás mellett”. Ankara „szándékosan nyomást gyakorol Svédországra, és késlelteti annak NATO-csatlakozását a történelmi jelentőségű orosz agresszió pillanatában”, holott

az észak-atlanti bővítés „semmilyen módon nem köthető egy másik ország uniós csatlakozási folyamatához”,

ami a saját érdemein alapul. Az EP arra is utalt, hogy az oroszok Törökországon keresztül kerülhetik meg az uniós szankciókat: a kettejük közti kereskedelem duplájára nőtt a büntetőintézkedések bevezetése óta, amelyekhez a törökök nem csatlakoztak. (A tagság felé vezető úton az uniós külpolitikához, így a szankciókhoz is igazodni kell.) A képviselők a görögök és ciprusiak ellen vállalt konfliktusokat is felemlegették.

Az EP arra jutott, hogy

„A török kormány drasztikus irányváltásának hiányában Törökország uniós csatlakozási folyamata a jelenlegi körülmények között nem tud folytatódni”.

Az uniós intézmények és tagállamok „szüntessék meg a jelenlegi patthelyzetet, és tegyenek lépéseket egy szorosabb, dinamikusabb és stratégiai partnerség felé”. Át kellene gondolni, milyen formában, például egy modernizált partnerségi megállapodással folytassák a kapcsolatot.

A jelentést 434 igennel, 18 nem és 152 tartózkodás mellett fogadták el. Utóbbiak között voltak a szavazó fideszes képviselők és a KDNP-s Hölvényi György, a többi magyar – a voksolást kihagyó Dobrev Klára kivételével – támogatta a dokumentumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!