Az Európai Parlament elmarasztalta Szijjártó Pétert, amiért az EU-val szembemenve utazott Belaruszba

2023. szeptember 13. – 20:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös állásfoglalásban marasztalta el az Európai Parlament Szijjártó Péter magyar külkereskedelmi- és külügyminisztert mert szembement az uniós politikával és tárgyalásokat folytat Belarusszal – írja a Hvg.hu.

A nyilatkozat hosszasan listázza, hogy az EP Minszk mely intézkedéseit ítéli el – köztük a pluralizmus felszámolását, az emberi jogok szisztematikus negligálását, az etnikai, szexuális és vallási kisebbségek marginalizálását, és az oroszok háborúban való pártolását. A parlament ugyanakkor szolidaritását fejezi ki „a bátor belarusz nép” és a civil szervezetek iránt, akik kiállnak a szabad és demokratikus Belarusz mellett.

Aztán jönnek az elmarasztaló sorok:

„[Az Európai Parlament] sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.”

A közlemény az EU más tagállamait is megrója, amiért lobbiznak a belarusz kálium-karbonátgyártók elleni szankciók feloldása érdekében, de Szijjártó az egyetlen személy, akit külön kiemeltek.

Az állásfoglalást 453 képviselő szavazatával fogadták el, csak 21-en szavaztak ellene, köztük a jelenlevő 6 fideszes képviselő: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

Nem a mostani az első állásfoglalás, amely az EU politikájával ellentétesnek tartja a februári utat. Az EP márciusban is megszavazott egy ilyen jogi következmények nélküli dokumentumot.

A magyar külügyminiszter egyébként nem csak a Belarusszal, hanem a Moszkvával ápolt kapcsolatában is különutas az EU-ban: bár a nyugati országok tisztviselőinek túlnyomó többsége a lábát se tenné be Oroszországba a háború óta, Szijjártó mégis több alkalommal utazott a háborút kirobbantó országba tárgyalni az elmúlt másfél évben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!