Amerikai képviselő Budapesten: Rendkívül aggasztó, hogy Orbán ellenfélnek nevezi Amerikát

2023. szeptember 1. – 12:30

Amerikai képviselő Budapesten: Rendkívül aggasztó, hogy Orbán ellenfélnek nevezi Amerikát
Fotó: U.S. Embassy Budapest

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendkívül aggaszt a miniszterelnökük retorikája. Az Egyesült Államokat ellenfélnek nevezi, azt sugallja, sőt egyenesen azt mondja, hogy a NATO-tagállamok részben vagy egészben felelősek az ukrajnai konfliktusért, azt mondja, hogy az Egyesült Államok vagy a NATO provokálta Oroszországot” – fogalmazott Jason Crow amerikai kongresszusi képviselő, aki azért látogatott Budapestre, hogy kifejezze aggodalmát a magyar kormány retorikája miatt, illetve hogy megsürgesse a svédek NATO-csatlakozásának parlamenti ratifikálását.

„Ezek a dolgok egyszerűen nem igazak, nem támasztják alá a tények. Az egyetlen ok, amiért ez a háború zajlik, az az, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy megszállja Ukrajnát, pont.”

A demokrata párti politikus az amerikai nagykövetségen adott interjút, ahol a Telex és a 444 együtt kérdezhetett tőle. Beszélgetésünk során kifejtette, hogy szerinte miért jár tévúton Orbán Viktor az ukrán esélyek latolgatásában, és azt is elmondta, hogy szerinte hogyan lehet béke az oroszok által megtámadott Ukrajnában.

Crow szerdán érkezett, az elmúlt két napban kormánypárti és ellenzéki politikusokkal tárgyalt, köztük Magyar Levente külügyminiszter-helyettessel és a nagyobb ellenzéki pártok vezetőivel. Civil szervezetek képviselőivel is találkozott, akiktől a korrupció, az emberi jogok és a sajtószabadság helyzetéről kapott tájékoztatást.

A coloradói képviselő azt mondta, legfőképpen amiatt érkezett Magyarországra, mert a kongresszus külügyi és hírszerzési bizottságainak tagjaként aggodalommal szemléli, hogy milyen irányba halad Magyarország és a magyar kormány retorikája is, amely szerinte nincs összhangban a két ország kapcsolatával és szövetségével.

A most 44 éves Jason Crow ejtőernyősként harcolt Irakban, szolgálatáért megkapta a bronz csillag kitüntetést. Ezt követően Afganisztánban két további kiküldetést is teljesített 75. ranger ezred tagjaként. Miután leszerelt, jogi pályára lépett, majd 2018-ban ő lett az első demokrata jelölt Colorado állam 6. választókerületének történetében, akit kongresszusi képviselőnek választottak. 2020-ban és 2022-ben is újraválasztották. Jelenleg a képviselőház külügyi és hírszerzési bizottságainak tagja, Ukrajna pénzügyi és katonai támogatásának egyik szószólója a kongresszusban. 2021. január 6-án egyike volt azoknak a képviselőknek, akik a képviselőházi ülésteremben ragadtak a Capitolium ostroma során. Később egy interjúban arról beszélt, hogy az ostrom előhozta belőle a harctéri ösztönöket.

A magyar kormány nem halogathatja tovább a svéd NATO-tagság kérdését

„Nagyon őszintén elmondtam nekik az aggodalmaimat a magyar kormány retorikájával és az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállásával kapcsolatban” – mondta Crow a kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseiről.

Crow-nak határozott véleménye volt azzal kapcsolatban is, hogy Magyarország és Törökország tovább halogatja Svédország NATO-csatlakozását (a ratifikálás tologatásának különféle mérföldköveiről itt írtunk). „A magyar kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseim során egyértelművé tettem, hogy meg kell szavazni a svédek felvételét a NATO-ba, mégpedig azonnal” – jelentette ki.

Szerinte a svédek bebizonyították, hogy képesek azonnal csatlakozni, és egyértelműen hozzáadott értéket jelentenek majd a szövetség számára.

„A magyar kormány nem közölt velem semmilyen okot, hogy a svédek felvétele miért ne történhetne meg most”

– mondta. Ez szerinte arra utal, hogy a magyar kormány csupán amiatt halogatja a svéd tagság megszavazását, mert nyomásgyakorlásra próbálják felhasználni az ügyet a NATO-tól független uniós és egyéb vitákban. Ez pedig szerinte nem fest jó képet Magyarországról, ahogy az sem, ha a magyar kormány Törökországhoz köti a diplomáciai döntéseit.

A Magyarországról az Egyesült Államokba érkezők vízummentességének augusztus elején bejelentett korlátozásával kapcsolatban is kérdezte a Telex Crow-t, aki arról beszélt, hogy az amerikai kormány aggodalmai valósak.

„Nem áll szándékunkban megmondani Magyarországnak, hogy kinek adhat és kinek nem adhat útlevelet. De ha van egy vízummentességi program, amely egy kiváltság, nem pedig jog, akkor biztosítaniuk kell, hogy megfelelő átvilágítás folyik, hogy tudjuk, kiknek adnak útlevelet, mert nyilvánvaló nemzetbiztonsági aggályaink vannak” – fogalmazott a képviselő. Arra azonban nincsen rálátása, hogy haladtak-e előre a tárgyalások a két ország között az ügyben augusztus eleje óta.

Csak harctéri kudarcok fogják tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Putyint

Az iraki és afganisztáni veterán Crow-val beszélgettünk az orosz–ukrán háborúról is. A képviselő valótlannak nevezte Orbán Viktor azon állítását, melyet Tucker Carlson műsorában tett a héten, miszerint az ukránok nem állnak nyerésre a háborúban, többek között azért, mert kevesebb a katonájuk, mint az oroszoknak.

Crow szerint tévúton jár az, aki csupán a két hadsereg létszáma alapján próbál esélyeket latolgatni a háborúban. Ugyanis nem veszik számításba azt, hogy mennyit számít az eltökéltségük. „Rengeteget számít hogy az emberek miért harcolnak. Számít, hogy az otthonuk és a hazájuk védelméért harcolnak-e vagy sem” – mondta a képviselő.

„Másfél évvel ezelőtt a világ nagy része azt gondolta, hogy csak három napig bírják majd, igaz? És most itt vannak, támadásban, területeket foglalnak el, orosz járművek ezreit semmisítik meg, és mérhető károkat okoznak az orosz hadigépezetnek”

– hívta fel a figyelmet.

A Telex kérdésére, hogy mikor és hogyan érhet véget a háború, Crow azt válaszolta, hogy Putyint tárgyalóasztalhoz kell kényszeríteni, ezt viszont csak a csatatéren lehet elérni. Ahhoz, hogy tárgyalásos úton le lehessen zárni a háborút, Oroszországnak jeleznie kéne, hogy valóban hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, amit szerinte eddig nem tett meg, pedig számos lehetősége lett volna rá.

Jason Crow képviselő beszél egy sajtótájékoztatón a Capitoliumban 2023. május 25-én, Washingtonban – Fotó: Ricky Carioti / The Washington Post / Getty Images
Jason Crow képviselő beszél egy sajtótájékoztatón a Capitoliumban 2023. május 25-én, Washingtonban – Fotó: Ricky Carioti / The Washington Post / Getty Images

Jelenleg semmi nem utal arra, hogy Putyin békés úton szeretné megoldani Ukrajna kérdését, ami Crow szerint amiatt van, mert az orosz elnök nem érzi úgy, hogy rá lenne erre kényszerülve. Ahhoz, hogy Putyin átértékelje a helyzetét, először a harctéren kell döntő sikereket elérni vele szemben.

Annak ellenére, hogy több felmérés is azt jelzi, hogy az amerikai választók többsége nem támogatja, hogy az USA további pénzt és katonai felszerelést küldjön Ukrajnának, Crow szerint igenis jelentős a támogatottsága az ügynek Amerikában. A kongresszuson belül pedig még nagyobb, még a republikánus oldalon is, annak ellenére, hogy az előválasztási kampányban központi vitatéma lett az ügy.

A demokrata képviselő szerint nagyon fontos üzenet Magyarország és Európa számára, hogy az Egyesült Államok és az amerikai emberek határozottan támogatják Ukrajnát, és értik, hogy mi forog kockán.

„Ez nem csak a demokráciáért folytatott harc, hanem nagyon is valós nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeink is vannak. A globális gazdaságban ugyanúgy függünk Európától, mint ahogy Európa is függ tőlünk, és nem lehet virágzó gazdaságunk, ha instabilitás és háború van ezen a kontinensen” – fogalmazott.

Putyin önként nem fog leállni

Orbán felvetésére, hogy az európai emberek biztonságát azzal lehet garantálni a háború lezárása után, ha bevonjuk az oroszokat Európa biztonsági architektúrájába, Crow válasza egy határozott „nem” volt. A képviselő szerint nincs olyan információ vagy történelmi tapasztalat, amely azt mutatná, hogy ez jó ötlet lenne.

„Ha valaki az elmúlt több mint 20 évben figyelte Vlagyimir Putyint, az láthatja, hogy nem lehet benne megbízni. Csak a hatalmat tiszteli, és csak akkor áll le, ha valaki megállítja. És ez a valaki most Ukrajna, és ezért az Egyesült Államok, a NATO és Magyarország érdeke, hogy megállítsuk itt Putyint. Ha nem tesszük meg, addig fog menni, ameddig csak tud” – fejtette ki.

„Ha valaki azt sugallja, hogy Oroszország része kell, hogy legyen a háború után bármiféle katonai megállapodásnak, akkor az azzal a gondolattal jár, hogy Vlagyimir Putyin olyan valaki, aki jóhiszeműen tárgyal.”

„Putyin eddigi pályafutása során pedig semmi sem utalt arra, hogy valaha is jóhiszeműen tárgyalna”

– tette hozzá Crow.

A képviselő szerint a béke kulcsa az, hogy az orosz hadsereget meg kell gyengíteni – amit Ukrajna jelenleg is sikeresen tesz –, hogy ne tudjanak katonai erővel nyomást gyakorolni. Putyin azt fogja tenni, amiről úgy gondolja, hogy a katonai erejével képes rá. Az Egyesült Államoknak és Európának tehát gondoskodnia kell arról, hogy világossá tegye számára, hogy ezt nem teheti meg Ukrajnával vagy bárki mással a jövőben. A béke másik kulcsát Crow szerint a szigorú szankciók jelentik, amelyek megakadályozzák, hogy az orosz hadigépezetet meg lehessen erősíteni.

Szintén segíthet Ukrajna felvétele a NATO-ba és az Európai Unióba, melyet a képviselő teljes mértékben támogat. Igaz, a tavaly nyár óta már EU-s tagjelölt Ukrajna NATO-csatlakozása a katonai szövetség alapító egyezménye értelmében addig biztosan nem történhet meg, amíg zajlik a háború. De Crow szerint már most világosan ki kéne jelölni az utat Ukrajna számára, hogy milyen egyéb feltételeket kell majd teljesítenie ahhoz, hogy beléphessen a szövetségbe.

A képviselő kifejezetten örömmel szemléli az ukrán kormány korrupcióellenes és a demokratikus rendszer megerősítését célzó erőfeszítéseit. Crow szerint az ukránok figyelemre méltó munkát végeztek a korrupció felszámolására szolgáló infrastruktúra kiépítésével, hogy biztosítsák, hogy a külföldi segélyeket a rendeltetésüknek megfelelő célra használják fel.

„Ukrajna ma már egészen más hely, mint alig 18 hónappal ezelőtt, amikor még sokkal kiterjedtebb volt a korrupció. Ez nem jelenti azt, hogy nincs már tennivaló, mert van. De a fejlődés figyelemre méltó” – fogalmazott a képviselő, aki annak is nagyon örül, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban jelezte, hogy a háború ellenére szeretne szabad választásokat tartani az országban jövőre.

A szaúdi határon történtekről szóló információkat ki kell vizsgálni

A New York Times értesülései szerint az amerikai kormány tudott róla, hogy a szaúd-arábiai határőrök menekülteket bántalmaznak és gyilkolnak a jemeni határon (erről itt írtunk részletesen) – azonban mégsem hozták nyilvánosságra az információt. A 444 rákérdezett Crow-nál, hogy mit szól ahhoz, hogy miközben az Egyesült Államok az orosz hadsereg háborús bűnei után nyomoz, addig az egyik szövetségese által elkövetett bűncselekményeket titkolják.

Crow arról beszélt, hogy nincs birtokában a pontos információknak, de hallotta a híreket, és aggódik miattuk. Katonaként első kézből látta a háború hatásait a civil lakosságra Irakban és Afganisztánban, ezért kongresszusi képviselőként keményen küzd a civilek védelméért. „Ha valóban vannak olyan információi az amerikai kormánynak, hogy egy szövetségesünk ilyen visszaéléseket követett el, akkor azt alaposan ki fogjuk vizsgálni” – ígérte.

Úgynevezett impeachment-menedzserként Crow aktívan részt vett a Donald Trump elleni első alkotmányos vádeljárásban is 2021 elején. Orbán a Tucker Carlsonnak adott interjújában arról is beszélt, hogy „hívjuk vissza Trumpot”, ezzel feltehetően arra utalva, hogy reméli, a republikánus politikus újra elnök lesz. Crow az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, nem gondolja, hogy hasznos dolog egy ilyen megnyilvánulás a világ bármely vezetőjétől.

„Úgy gondolom, hogy ez meglehetősen kontraproduktív a két ország kapcsolatának előrelendítése szempontjából. Arra ösztökélném a miniszterelnök urat és a magyar kormányt, hogy változtassanak retorikájukon, ugyanis nem szolgálják vele a magyar emberek érdekeit. Ártanak Magyarország gazdaságának és biztonságának is” – fogalmazott az interjú végén Crow.

Crow pénteken már vissza is utazik az Egyesült Államokba, azonban amerikai kormányzati forrásoktól származó információink szerint alig távozik, máris újabb vezető amerikai politikus érkezik hazánkba, Tom Cotton szenátor személyében. A republikánus politikus kormánypárti illetve ellenzéki politikusokkal fog tárgyalni az elkövetkezendő napokban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!