Donald Trump feladta magát a georgiai börtönben, rabosítási fotó is készült róla

2023. augusztus 25. – 05:01

Donald Trump feladta magát a georgiai börtönben, rabosítási fotó is készült róla
Donald Trump rabosítási fotója a CNN tudósításában – Fotó: David Himbert / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fél éven belül negyedik alkalommal is feladta magát Donald Trump magyar idő szerint péntek hajnalban, írja a CNN. A korábbi elnöknek azután kellett megjelennie a hatóságok előtt, hogy a georgiai Fulton megye kerületi ügyésze azzal vádolta meg őt, hogy bizalmasaival együtt meg akarta másítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, ahol végül szűken, kicsit több mint tízezer szavazattal Joe Biden nyert.

Fontos különbség az előző három vádemeléshez képest, hogy Trumpnak ezúttal nem egy bíróságra, hanem a hírhedt Fulton megyei börtönbe kellett bevonulnia. Ráadásul rabosítási fotó is készült róla. Ezzel ő lett az első exelnök az amerikai történelemben, akiről rabosítási fotó készült. Azt követően, hogy áprilisban ő lett az első amerikai exelnök aki ellen vádat emeltek.

A rabosítási jegyzékben az látszik, hogy Trump 190 centiméter magas és 98 kilós. Ismertetőjegyként azt jegyezték fel róla, hogy kék szeme és „szőke vagy eperszínű” haja van.

Trumpnak végül kevesebb mint fél órát kellett eltöltenie a Fulton megyei börtönben. Egy 200 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábon távozhatott. Meg kellett ígérnie azt is, hogy nem fogja megfélemlíteni a bűntársait vagy az ügy tanúit a közösségi médiában.

Miután távozott a börtönből, az exelnök két és fél év után először posztolt a Twitterre. Egy meglehetősen minimalista képet tett közzé, amin a rabosítási fotón kívül az szerepel, hogy „BELEAVATKOZÁS A VÁLASZTÁSBA” (Trump szerint az ellene indított vádemelésekkel a 2024-es választást akarják befolyásolni a demokraták) valamint az, hogy „SOSE ADJUK MEG MAGUNKAT!”. Írta mindezt nem sokkal azután, hogy megadta magát a hatóságoknak.

A rabosítási fotó nyilvánosságra hozatala után alig pár órát kellett várni, és Trump máris árúsítani kezdte kampányhonlapján a fotóval és a „Sose adjuk meg magunkat!” szlogennel ellátott termékeket.

Rabosítása és szabad lábra helyezése után Trump az atlantai repülőtéren újságíróknak arról beszélt, hogy ő „nem tett semmi rosszat”, az ellene felhozott ügy pedig „az igazságszolgáltatás megcsúfolása”.

„Minden jogunk megvan ahhoz, hogy megóvjunk egy olyan választási eredményt, melyet tisztességtelennek tartunk” – tette hozzá. Trump arról is beszélt, hogy rabosítása egy „szörnyű élmény volt”. Igaz állítása szerint „nagyon kedvesen” bántak vele. A Newsmaxnek azt állította, hogy a „rabosítási fotó” kifejezést a mai nap hallotta először.

Bizalmasait játszhatják ki Trump ellen, akit azzal vádolnak, hogy bűnszervezetben próbálta elcsalni a választást

Mint azt korábban írtuk a negyedik vádemeléssel kapcsolatban, a georgiai, immáron negyedik vádemelés minden korábbinál komolyabb veszélyeket tartogathat Donald Trump számára. A vádat emelő kerületi ügyész korábbi bizalmasait próbálhatja kijátszani az exelnök ellen, néhány vádpont pedig kötelező börtönbüntetést von maga után.

Fani Willis, a georgiai Fulton megye kerületi ügyésze összesen 41 vádpontot hozott fel Trumppal és 18 bizalmasával (köztük ügyvédjével, Rudy Giulianival és kabinetfőnökével, Mark Meadows-zal) szemben. Azzal vádolja Trumpot, hogy részt vett egy széles körű összeesküvésben, amelynek célja az állam 2020-as választási eredményeinek megváltoztatása és a hatalomban maradás volt.

Ennek érdekében Trump a vádak szerint hamis elektorokat akart összegyűjteni bűntársaival a legszorosabb eredményeket hozó államokban, akik a valós győztes Joe Biden helyett rá szavaztak volna. Ezenkívül pedig a vádak szerint nyomást gyakorolt több georgiai vezető tisztségviselőre, hogy szegjék meg hivatali esküjüket, és segítsenek megváltoztatni a választás eredményét.

Trump számára aggodalomra adhat okot, hogy rajta kívül 18 vádlott van a perben, ugyanis elképzelhető, hogy egyes korábbi bizalmasai együttműködnek majd az ügyészekkel, és ellene vallanak, hogy saját bőrüket mentsék.

Donald Trump interjút ad az atlantai repülőtéren, miután szabadlábon távozott a Fulton megyei börtönből – Fotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP
Donald Trump interjút ad az atlantai repülőtéren, miután szabadlábon távozott a Fulton megyei börtönből – Fotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP

Maga a hivatalos vádemelés várhatóan a szeptember 5-i héten történik majd meg. Legalábbis ezt kérvényezte a Fulton megyei kerületi ügyész. Fontos részlet, hogy az eddigi vádemelésekkel ellentétben most lehetnek majd tévékamerák a tárgyalóteremben, ahol Trumpnak hivatalosan is felolvassák a vádpontokat.

Mivel ezt várhatóan minden amerikai tévécsatorna élőben fogja közvetíteni, az ügy még az előző három vádemelésnél is nagyobb figyelmet kaphat. Igaz, az sem kizárt, hogy a vádpontok felolvasását végül virtuálisan végzik majd. Erről majd az ügyért felelős bíró dönt majd.

Ez már a negyedik vádemelés Trump ellen

Áprilisban Trump lett az első exelnök az amerikai történelemben, aki ellen vádat emeltek. Majd júniusban ő lett az első exelnök, aki ellen kétszer is vádat emeltek. Augusztusban pedig ő lett az első, akit harmadjára és negyedjére is megvádolnak.

Áprilisban a manhattani kerületi ügyész közokirat hamisítással vádolta meg Trumpot, miután a gyanú szerint a korábbi elnök a 2016-os választási kampány hajrájában megpróbálta eltitkolni, hogy hallgatási pénzt fizetett Stormy Daniels pornósztárnak, akivel afférja volt.

Júniusban aztán jóval súlyosabb vádakkal kellett szembenéznie az exelnöknek. Az USA igazságügyi minisztériuma többek között titkosított iratok nem megfelelő kezelésével, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hamis tanúzással vádolta meg Trumpot, aki atomtitkokat és szigorúan titkos nemzetbiztonsági dokumentumokat vitt haza a Fehér Házból, miután véget ért elnöki ciklusa.

Augusztus elején ismét az igazságügyi minisztérium emelt vádat Trump ellen. Ezúttal amiatt, mert a gyanú szerint megpróbálta megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét. A mostani, negyedik vádemelés során is ezzel vádolják Trumpot, csak Georgia államra fókuszálva.

Az exelnök népszerűségét nem törték le a vádemelések

Ami a 2024-es republikánus elnökjelöltségért folyó versenyt illeti, a vádemelések nem rontották Trump esélyeit, sőt. Az exelnöknek óriási előnye van kihívóival szemben a felmérésekben fél évvel a előválasztás kezdete előtt. (Az amerikai törvények nem tiltják, hogy elítélt emberek elinduljanak az elnökválasztáson, így Trump akár a börtönből is indulhat.)

A FiveThirtyEight összesítése szerint a republikánus szavazók 51,6 százaléka tervezi, hogy Trumpra szavaz a januárban kezdődő előválasztáson, előnye pedig 37 százalék a második helyen álló Ron DeSantis floridai kormányzóval szemben. Trump óriási előnyére hivatkozva még a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első tévévitáját is kihagyta, és inkább Tucker Carlsonnal interjúzott.

A CBS News és a YouGov friss felmérése szerint a republikánus szavazók 77 százaléka véli úgy, hogy a Trump elleni georgiai vádemelés tisztán politikailag motivált. Csupán 8 százalékuk válaszolta azt, hogy a vádemelés nem politikailag motivált, és Trump valóban meg akarta változtatni a választás eredményét.

Trump-párti tüntetők a Fulton megyei börtön előtt – Fotó: Dustin Chambers / Reuters
Trump-párti tüntetők a Fulton megyei börtön előtt – Fotó: Dustin Chambers / Reuters

Emögött az állhat, hogy a republikánus szavazók elhiszik Trump szólamait arról, hogy az ellene felhozott vádemelések koncepciós eljárások, amelyek segítségével a demokraták el akarják lehetetleníteni őt a 2024-es elnökválasztás előtt.

A CBS felmérése szerint a Trump-szavazók 71 százaléka véli úgy, hogy amit Trump mond nekik, az igaz. Összehasonlításképp, ugyanezen a válaszadók szerint barátaik és családjuk csupán 63 százaléka, a konzervatív médiaszereplők mindössze 56 százaléka, a vallási vezetőknek pedig csak 42 százaléka mond igazat nekik.

A vádemelések azonban így is megnehezíthetik majd Trump dolgát. Mivel várhatóan mind a négy pere párhuzamosan fut majd jövő tavasszal, Trumpnak az elnökjelöltségért folyó republikánus előválasztás kellős közepén kell majd bíróságra járnia kampányolás helyett. Ráadásul az sem kizárt, hogy még a jövő novemberi elnökválasztás előtt bűnösnek találják valamelyik ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!