Negyedjére is vádat emeltek Donald Trump ellen

2023. augusztus 15. – 06:15

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trumpnak újabb vádakkal kell szembenéznie. A volt amerikai elnököt és tizennyolc társát ezúttal azért fogta perbe a Fulton megyei főügyész, mert a negyvenegy pontból álló vádirat szerint megpróbálták megmásítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, írja a BBC.

Donald Trump beszél egy iowai kampányrendezvényen – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters
Donald Trump beszél egy iowai kampányrendezvényen – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Ahogyan a korábbi ügyekben, Donald Trump ezúttal is tagadta, hogy elkövette volna ezeket a bűncselekményeket.

Fani Willis Fulton megyei kerületi ügyész 2021 februárjában indított vizsgálatot Trump és társai ellen, mert felmerült a gyanú, hogy be akartak avatkozni a választásokba. A vádlottak listáján szerepel Rudy Giuliani, Trump volt ügyvédje, Mark Meadows, a Fehér Ház volt kabinetfőnöke, John Eastman, a Fehér Ház volt ügyvédje és Jeffrey Clark, az igazságügyi minisztérium egyik volt tisztviselője.

A legsúlyosabb vádpontért, az úgynevezett RICO-törvény (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) megsértéséért akár húsz év börtön is kiszabható.

Az előzmények

Donald Trump volt amerikai elnök többször is történelmet írt az elmúlt fél évben. Áprilisban ő lett az első amerikai exelnök, aki ellen vádat emeltek, miután a manhattani kerületi ügyész üzleti csalással vádolta meg a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyében.

Pár hónappal később, júniusban ő lett az első olyan exelnök, akinek szövetségi vádakkal kell szembenéznie. Az USA igazságügyi minisztériuma harminchét rendbeli bűncselekménnyel vádolta meg, többek között titkosított iratok (köztük atomtitkok) nem megfelelő kezelésével, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hamis tanúzással.

Augusztus 2-án pedig Trump lett az első exelnök, aki ellen bejelentették, hogy vádat emelnek olyan feltételezett bűncselekmények miatt, amelyeket még hivatali ideje alatt követett el. A vád szerint Trump megpróbálta megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét. Ezt a volt elnök elvesztette ugyan, de a vereségét nem ismerte el, és hónapokon keresztül alaptalanul terjesztett összeesküvés-elméleteket az eredmény megbízhatóságáról.

Az események végül az amerikai Capitolium 2021. január 6-i ostromában csúcsosodtak ki, ahol az elnök szimpatizánsai sikertelenül próbálták meg megakadályozni a választási eredmények hitelesítését a törvényhozás épületében. Összefoglalónk a témában>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!