Az Európai Bizottság Orbán migránsvagonozós mondatáról: Legyünk óvatosak a szavainkkal

2023. június 16. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindig legyünk nagyon óvatosak a szavainkkal, amelyeket emberi lényekről beszélve használunk” – mondta pénteken Orbán Viktor német migránsbevagonozós megjegyzéséről az Európai Bizottság vezető szóvivője.

Eric Mamert az RTL kérdezte a magyar miniszterelnök pénteken leadott heti rádióinterjújáról. Itt Orbán Viktor azt fejtegette a készülő uniós menekültügyi reformról: „olyan szabályokat alkotnak, amelyek fönntartják Brüsszelnek azt a jogot, hogy ő mondja meg, hogy mennyi migránst oszt szét. Most nehéz elképzelni, hogy hogy történik majd ez. Mondjuk ott vannak Németországban ezek a migránsok. (...) És fogják, és összegyűjtik őket. Beteszik őket Németországban vagonokba? És akkor áthurcolják őket hozzánk, itt meg kirakják őket, mi meg itt fogjuk őket tartani?”

Az Európai Bizottság vezető szóvivője felhívta rá a figyelmet, hogy a jogalkotás még folyamatban van. A múlt héten a tagállamok egy közös álláspontot fogadtak el, ami Eric Mamer szerint nagyon fontos, de köztes lépés. A következő lépcsőben egyeztet a két jogi társdöntéshozó, azaz a tagállami Tanács és az Európai Parlament, ahol támogatásként az Európai Bizottság is jelen lesz.

Nem kötelező áthelyezésről, hanem kötelező, rugalmas szolidaritásról van szó, fontos megkülönböztetni a kettőt, jelentette ki Anitta Hipper. A belügyi bizottsági szóvivő arról beszélt, hogy az eredeti, bizottsági javaslat szerint a tagállamoknak kötelező lenne méltányos mértékben viselni a menekültügyi terheket, de maguk dönthetnek róla, milyen szolidaritási eszközzel.

Ahogy azt korábbi, összefoglaló cikkünkben leírtuk, a tanácsi alku értelmében alapesetben évi 30 ezer menedékérőt osztanának szét, amit a tagállamok akár pénzzel, akár például személyzet küldésével is kiválthatnak. Utóbbihoz a segítségre szoruló ország kérése kell, és vele lehet kialkudni, mekkora kötelezettséget váltson ki a hozzájárulás. A nagy többséggel elfogadott tagállami egyezség egy szigorúbb, gyorsított határeljárással szűrné ki a megalapozatlan menedékkérelmeket és lazítana a visszaküldési szabályokon is.

A tagállami Tanácsnak az Európai Parlamenttel közösen kell kialakítania a végső szöveget, amit aztán mindkét intézménynek meg kell szavaznia. A tervek szerint ezzel jövő februárra végeznének.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!