Mindenki kaphat atomfegyvert, aki Moszkvával társul – mondja a belarusz diktátor

2023. május 29. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki kaphat atomfegyvert – ezzel a gáláns ajánlattal állt a világ elé a belarusz diktátor. Alekszandr Lukasenko szerint ehhez csak annyit kell tennie az érdeklődő országoknak, hogy betársulnak az Orosz-Belarusz Államszövetségbe.

Az egyre többször betegeskedő belarusz vezető az orosz állami televíziónak adott vasárnapi interjújában arról beszélt, hogy „stratégiai szempontból meg kell érteni”, milyen egyedülálló esélye van most Minszknek és Moszkvának az összefogásra. Oroszország és Belarusz egyébként már 1997 óta egy államszövetséget alkotnak – ennek volt köszönhető az is, hogy Lukasenko 2020-ban az orosz hadsereg megszállásának köszönhetően verte le az ellene hetekig zajló ellenzéki tüntetéseket.

„Senki sincs ellenére annak, hogy Kazahsztán vagy akár bármelyik másik ország olyan közeli kapcsolatokat ápoljon az Orosz Föderációval, mint mi. Ha valaki aggódik, egyszerű a megoldás: csatlakozzon az Orosz-Belarusz Államszövetséghez. Ennyi, és akkor mindenkinek lesz atomfegyvere”

– idézi Lukasenko szavait a Reuters.

Mielőtt az ajánlatot még véletlenül komolyan venné bárki is, neadjisten Szijjártó Péter, a belarusz diktátor azért hozzátette, hogy ez pusztán az ő magánvéleménye, és erről azért érdemes kikérdezni előtte Oroszországot is.

Alekszandr Lukasenko az Eurázsiai Gazdasági Tanács moszkvai ülése előtt 2023. május 25-én – Fotó: Ilya Pitalev / Kremlin / Sputnik via Reuters
Alekszandr Lukasenko az Eurázsiai Gazdasági Tanács moszkvai ülése előtt 2023. május 25-én – Fotó: Ilya Pitalev / Kremlin / Sputnik via Reuters

Bár a Lukasenko által emlegetett Kazahsztán is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával – ott is az orosz hadsereg verte le a 2022 eleji tüntetéssorozatot –, Kaszim-Zsomart Tokajev elnök nem volt túl lelkes a belarusz ötlet hallatán.

„Értékelem a viccet, de ha nukleáris fegyverekről van szó, nekünk nincs szükségünk rájuk, hiszen csatlakoztunk nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez és az átfogó atomcsend-szerződéshez”

– mondta Tokajev elnök, hozzátéve, hogy továbbra is elkötelezettek a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeik mellett.

A napokban számoltunk be arról, hogy a márciusi bejelentés után májusban valóban elkezdett Oroszország harcászati, azaz kis hatóerejű atomfegyvereket telepíteni Belarusz területére. Putyin márciusi bejelentését Rácz András Oroszország-szakértő eszkalációs lépésnek minősítette, ami viszont az orosz-ukrán háború menetét kevéssé befolyásolja. Arról, hogy mi a különbség a hadászati és harcászati (strategic és tactical) atomfegyverek között, itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!