Belarusz nagykövet: Magyar partnereink afféle lobbisták, hogy visszakerüljünk az uniós piacra

2023. április 17. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország lobbizik azért, hogy a belarusz pellet visszakerüljön az uniós piacra, mivel jelenleg az szerepel az EU szankciós listáján, írja a Reform.by belarusz hírportál alapján a Portfolio. A lap szerint a magyar és a belarusz kormány egy nukleáris együttműködésről is döntött.

Azt írják, hogy a belarusz kormány magyarországi nagykövete az állami tévének adott interjújában azt mondta, számukra a legérzékenyebb dolog a portfóliójuk vesztesége, ezek olyan szankcionált termékeket jelentenek, mint az ásványi műtrágyák és a fafeldolgozás.

„Egyébként a fafeldolgozásban magyar partnereink afféle lobbisták, hogy legalább a pelletre vonatkozó kvótákat keresztülvigyük, amire nagy a kereslet az európai piacon”

– idézte a portál Uladzimir Ulakhovics nagykövetet, aki azt is mondta, hogy országának sok barátja van Európában, nagy szimpátiával kezelik.

Az Európai Parlament márciusban állásfoglalásban fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter februárban Minszkbe utazott. Az EP az állásfoglalásban hangsúlyozta, hogy fontos megerősíteni az EU egységét Belarusszal szemben, „beleértve a jelenlegi rezsim diplomáciai elszigetelését”.

Az állásfoglalás szerint a képviselő-testület „elítél minden olyan fellépést, beleértve a de facto hatóságoknál Minszkben tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az unió egyértelműen nem ismeri el” a belarusz vezetést.

Belarusz Európa utolsó kemény diktatúrája, Vlagyimir Putyin egyik utolsó szövetségese, ebben a cikkünkben részletesen is írtunk a szoros barátságról.

Szijjártó Péter múlt héten szerdán Budapesten fogadta belarusz kollégáját, és a magyar–belarusz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság 11. ülése után az MTI jelentése szerint azt mondta: „nyilvánvalóan majd hosszú sorát és listáját olvassuk a kritikáknak és támadásoknak mindazért, ami ma itt történt, de szeretném önöknek elmondani, hogy minden kritika és támadás dacára nagyon fontos volt, hogy mi ma itt Budapesten találkoztunk”.

Szijjártó egyébként a múlt héten jelentette be azt is, hogy módosították a Paks II. szerződéseit, hogy minél előbb lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!