Oroszország atomfegyvereket telepít Belaruszba

2023. május 25. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodást írt alá Oroszország és Belarusz, amely értelmében atomfegyvereket, vagyis taktikai nukleáris fegyvereket telepítenek Belarusz területére, írja a SkyNews.

A TASZSZ állami hírügynökség az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu szavait idézte, aki szerint a megállapodásra, a katonai-nukleáris szférában történő intézkedésekre azért van szükség, mert „egyre nagyobb a feszültség, a fenyegetettség Oroszország és Belarusz nyugati határainál.” A miniszter azt is hozzátette, hogy továbbra is Moszkva kezében lesz a fegyverek ellenőrzése, irányítása.

Sojgu azt is hozzátette, hogy Iszkander-M rakétákat adtak át Belarusznak. Ezeket a rakétákat nukleáris robbanófejekkel is felszerelhetik, valamint néhány Szu-25-ös repülőgépet is átalakítottak, annak érdekében, nukleáris fegyverekkel is fel lehessen őket szerelni.

Az atomfegyverek telepítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök először márciusban beszélt, akkor az orosz elnök többször is hangsúlyozta, ha szükséges, Oroszország készen áll atomfegyverek bevetésére, hogy megvédje területi integritását.

A taktikai nukleáris fegyverek a kisebb hatóerejű, harctéri használatra tervezett fegyvereket jelentik, szemben a stratégiai fegyverekkel, amelyek képesek egész városok eltörlésére. Oroszország nem hozta nyilvánosságra, hogy hány taktikai nukleáris fegyverrel rendelkezik.

Miután Putyin márciusban bejelentette, hogy harcászati atomfegyvereket telepítenek Belaruszba, Rácz András Oroszország-szakértő ezt eszkalációs lépésnek minősítette, de olyannak, amely az orosz-ukrán háború menetét kevéssé befolyásolja. A Putyin és kormánya által gyakran emlegetett atomfegyverek, illetve arról, hogy mi a különbség a hadászati és harcászati (strategic és tactical) atomfegyverek között, arról itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!