Az oroszok államosították Zelenszkij krími nyaralóját

2023. május 25. – 23:04

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország bejelentette, hogy államosították Volodimir Zelenszkij ukrán elnök krími nyaralóját, és azt tervezik, hogy eladják az ingatlant, az ebből befolyó pénzt pedig az ukrajnai invázió finanszírozására fogják fordítani – írja a Telegraph.

Az Oroszország által 2014-ben törvénytelenül annektált Krím félsziget vezetője, Szergej Akszjonov egy csütörtökön közzétett videóban jelentette be a helyi törvényhozás döntését, miszerint államosítanak 57 ingatlant, amelyek korábban ukrán oligarchák és közéleti személyiségek tulajdonában voltak. „A Krím visszaszerzi a jogokat számos ingatlanra, köztük Olena Zelenszka lakására is” – mondta Szergej Akszjonov, utalva a Zelenszkij feleségének nevére bejegyzett ingatlanra. „Oroszország ellenségei nem fognak pénzt keresni az orosz Krímben” – tette hozzá.

Zelenszkijék 2013-ban vásároltak egy háromszobás lakást a Krím egyik tengerparti üdülővárosában, Livadiában, de az annexió miatt gyakorlatilag sosem tudtak ott lakni. Az orosz állami média becslése szerint a lakás értéke körülbelül 800 ezer dollár, vagyis több mint 278 millió forint.

Vlagyimir Konsztantyinov, az Oroszország által kikiáltott krími parlament elnöke csütörtökön azt mondta, hogy Zelenszkijék lakását el fogják adni, és a bevételt valószínűleg az ukrajnai háború finanszírozására fogják fordítani. „Eladásra kerül, és a pénzt elsősorban a különleges katonai művelet szükségleteire, a megölt katonák és a mozgósítottak családjaira fordítják” – mondta az állami orosz televíziónak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!