Alekszandr Lukasenko 29 év után először kihagyott egy belarusz állami ünnepséget

2023. május 14. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök 29 év óta először maradt távol a vasárnapi zászlóavatási ünnepségtől – írja a BBC.

A 68 éves államfőt Raman Halovcsenka belarusz miniszterelnök helyettesítette a rendezvényen. A belarusz állami televízió napok óta nem mutatott új képsorokat Lukasenkóról, aki azonban az ünnepnap alkalmából üzenetben tolmácsolta jókívánságait.

A belarusz elnök az elmúlt hetekben egyébként alig jelent meg nyilvánosan, és az orosz győzelem napi ünnepségeken is csak a háttérben maradva vett részt. Május 9-én Lukasenko a moszkvai győzelem napi felvonulás után nem sétált el Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és a többi vendéggel az Sándor-kertbe koszorúzni, hanem fuvarral vitték oda. A Reuters megjegyezte, hogy Lukasenko fáradtnak és kissé bizonytalannak tűnt, és jobb kezén kötés volt, de egyébként nem mutatta látható jeleit rosszullétnek”. Az elnök a másnapi hivatalos reggeliről szintén hiányzott, este pedig a szokásával szembemenve nem mondott beszédet a minszki koszorúzáson sem – írja a Reuters.

Lukasenko sajtótitkára akkor kissé cinikusan cáfolta, hogy gond lenne a belarusz elnök egészségével: „Köszönöm, hogy ennyire törődik az elnök egészségével. Vigyázzon inkább a sajátjára”.

Május 13-án egyes ukrán sajtóorgánumok azonban arról írtak, hogy a belarusz államfő és környezete vírusfertőzést kapott – írja az MTI. Emellett a belarusz Euroradio Telegramon osztotta meg, hogy Lukasenko úr szombat este állítólag felkereste az elnöki hivatal számára fenntartott kórházat. Ugyanakkor ezt az információt nem ellenőrizték független módon, és Lukasenko hivatala sem kommentálta az értesüléseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!